Recenze whisky Radlík
Palírna Radlík, nacházející se ve stejnojmenné obci ve Středočeském kraji, se již více než čtvrt století věnuje výrobě ovocných destilátů, s nimiž slaví úspěchy jak v České republice, tak i v zahraničí. Před třemi lety se palírník Kamil Kutina a majitel palírny Zdeněk Musil rozhodli vydat do světa whisky a v říjnu letošního roku pak představili své inaugurační stačení The First One. Jedná se o dvě single malt whisky, kouřovou a nekouřovou, destilované v rozmezí dubna a října roku 2021.
Při výrobě své první whisky v Radlíku experimentovali s různými postupy a surovinami. Slad pochází z tradičních českých humnových sladoven a palírna pracuje s různými druhy, jako je plzeňský, mnichovský, ALE a dokonce i pražený čokoládový. Kvašení probíhalo v Radlíku ve vinifikátorech s regulací teploty, kde se po vyzkoušení různých druhů kvasinek ustálili na kvasnicích Lallemand. Destilace probíhá na dvoukotlové měděné aparatuře s inovativními rektifikačními patry. Zrání pak probíhá v sudech z českého a slovinského dubu, sudech po bourbonu, brandy, portském a sherry, přičemž nejvíce se používají sudy po bourbonu.
Obě whisky mají 45 % alkoholu a jsou stáčené do charakteristických půllitrových lahví, které palírna používá i pro své ovocné pálenky. Etikety pro láhve navrhl oceňovaný designér Aleš Sadil z Pidistudia. První edice Radlík Whisky je limitovaná; nakouřené varianty bylo k dostání 450 lahví, zatímco nenakouřené pouze 140. Pro více informací doporučuji navštívit stránky palírny Radlík.
Radlík The First One Unpeated
Věk: NAS Síla: 45 % WB: bude doplněno
Intenzivní vůně ovoce a koření. Jablka, meruňky, hřebíček. Ovoce je tam možná až moc. Až se mi tam trochu vkrádají rušivé tóny meruňkovice.
Chuť mi připomíná horký, kořeněný jablečný mošt. Whisky je příjemně pitelná, ale zase mi tam trochu vadí jistá pálenkovitost. V závěru se pak objeví tóny hořké čokolády.
Dobrá a ovocná whisky, ze které byla sice lehce cítit mladost, ale to jí neubralo na pitelnosti.
79 % (jak hodnotím)
Koupit:
– e-shop palírny Radlík
Radlík The First One Peated
Věk: NAS Síla: 45 % WB: bude doplněno
Hned na začátku mě vítá kouř, který ovocné tóny odsunuje do pozadí. Příjemná kombinace.
V chuti je whisky hodně sladká. Postupně přijde kouř, a nakonec se objeví tóny ovoce. Jen co v ústech vyprchá, láká k dalšímu napití.
O kousek lepší než unpeated varianta.
81 % (jak hodnotím)
Koupit:
– e-shop palírny Radlík
Palírnu Radlík jsem poprvé navštívil nedlouho poté, co zde začali plnit první sudy své budoucí whisky. Pánové z Radlíku se již od začátků zajímali o názor whisky komunity, se kterou hojně diskutovali svou whisky. Je to o moc sympatičtější přístup a je tak velmi těžké Kamilovi nefandit. Svou první whisky si, dle mého názoru, ostudu neudělají. Ano stále je to mladá whisky, ale určitě má dobře našlápnuto.
Čtěte také:
Odběr novinek:
Bohužel, historie se opakuje a s prvním whisky počinem této palírny se začíná šmelit jak s giny a absinthy od Žufánka. S láhví, která byla na webu za 1.200 Kč, se dnes obchoduje s více jak 100% přirážkou (viz odkazy níže). Takže asi dopadnu jak s Žufánkem → dva, možná tři roky zpět jsem si už od něj nekoupil jednu jedinou láhev – a ani nekoupím, jednoduše z principu.
https://www.rumhouse.cz/radlik-whisky-peated-45-0-50l-eanRAD01920-skup12Zn1ak99.php
https://www.rumhouse.cz/radlik-whisky-unpeated-45-0-50l-eanRAD01925-skup12Zn1ak99.php
A fakt je to taková škoda? Tu whisky jsem samozřejmě ještě neměl, ale v létě jsem ochutnal jejich soutěžně oceněnou vinnou pálenku (koňak). Půl litru za 9 stovek. Ve srovnání se stejně drahými francouzskými koňaky to byla naprostá bída. Láhev dopíjet nebudu, daruji jí nějakému ne tak vybíravému kamarádovi.
To jako vážně? Opravdu to byla taková bída? Pokud ano, tak pak mě nemrzí, že se na mě nedostalo. A kupovat to se 150% přirážkou „ala Žufánek“ fakt nebudu.
Bohužel opravdu ano. A fakt to není tím, že bych bezhlavě haněl veškerou českou produkci. Třeba Gold Cock 20 yo nebo 10 yo považuji za docela slušné, byť ta desítka připomíná spíš slivovici 🙂 V poslední době mne zklamalo i Prádlo. Otevřel jsem 10 yo, v chuti dominovala silná dřevitost, přetloukající vše ostatní, která se oxidací otevřené láhve ještě zhoršila, po dvou měsících se to prakticky nedá pít. Sedmička za 15 stovek. Už jsem to tady napsal dřív – česká produkce bohužel má velmi špatný poměr cena/kvalita. Tedy IMHO právě s výjimkou Gold Cocku, alespoň těch dvou plnění, které jsem uvedl. Desítka se dá sehnat za 8 stovek, dvacítka za sedmnáct stovek, obojí rovněž sedmičky. A ne, nejsem lokální patriot firmy R.Jelínek, bydlím kousek od Plzně 🙂
Ještě bych doplnil, že jsme tu vínovici degustovali s kolegou, který sbírá a pije koňaky už dlouhá léta a v hodnocení jsme se naprosto shodli. Navíc jsem potom ještě udělal přímé porovnání s Camusem VSOP Elegance. Bylo to jako srovnávat třeba Fabii s Audi A3 🙂 Takže za mne je naprosto jedno, jestli s dalším jejich produktem někdo šmelí, nebo nešmelí, jestli je nebo není k dostání na e-shopu Radlíku. Já už vyhazovat peníze oknem nehodlám.
Díky Roberte za chuťové (do)upřesnění. Jak jsem psal výše: s whisky z palírny Radlík se již čile šmelí na Alkobazaru za násobky původní maloobchodní ceny, takže tato palírna u mě skončila stejně jako Martin Žufánek – u něj jsem už tři roky zpět nekoupil jedinou láhev (a že jsem jich historicky koupil za desítky tisíc!). Já toto prostě odmítám podporovat, z principu.