The Blend – master blenderem na zkoušku
Poslední paprsky studeného únorového slunce mizí za domy a já mířím do OC Stromovka, kde se dnes koná The Blend. Tato akce, kterou od roku 2016 pořádá společnost Jan Becher Pernod Ricard, nabízí unikátní možnost namíchat si svou vlastní whisky a tu si pak odnést domů. Na následujících řádcích se vás pokusím provést tímto večerem a podělit se s vámi o svou zkušenost. Ještě upozorním, že za účast na této akci vděčím Ježíškovi, a tudíž se nejedná o reklamní článek. 😉
Ale nyní zpátky do posledních paprsků studeného únorového slunce. Vstupuji do recepce a za chvilku už mě zpoza baru vítá Zdeněk Kortiš, majitel známého olomouckého baru Black Stuff a whisky ambasador společnosti Jan Becher Pernod Ricard. Právě on návštěvníky večery The Blend provází již od samého začátku. Míchá nám uvítací highball a nabízí něco k zakousnutí.
Po chvilce se otevírají dveře a my se usazujeme do „laboratoře“. Věci připravené na stolech nám dávají tušit, že se máme na co těšit. Jsou tu dva nalité dramy, pět lahviček s různými whisky, odměrný válec, kádinka, kapátko a pak také lahvička, ve které si na závěr večera odnesu svou whisky. Organizátoři mysleli i na takové maličkosti jako je zrnková káva na neutralizaci čichu.
Bereme do ruky první sklenku, ve které se skrývá 12letá whisky Chivas Regal a Zdeny nás seznamuje s historii značky Chivas Brothers. Postupně procházíme skotské oblasti, výrobu whisky či palírnu Glenlivet. Během povídání ochutnáváme i druhou nalitou whisky, což je 13letá Chivas Regal Extra a poté začneme zkoumat obsah pěti lahviček, složky naší budoucí whisky.
První přichází na řadu obilná whisky z palírny Strathclyde. Následuje whisky označená jako Speyside Malty. Jedná se o tajný vzorek, a tak trochu specialitu. Nicméně mně už od prvního přivonění hrozně sedí (tohohle chci láhev Zdeny 😉 ). Je mi jasné, že tohle bude základ mého blendu. Speyside Fruity složku reprezentuje whisky A’Bunadh v sudové síle z palírny Aberlour. Předposlední whisky pak pochází z palírny Scapa a je označená jako Highlands Honey. O kouř (Islay Smoky) se postará poslední whisky. Pochází z Islay, ze stejné palírny jako Finlaggan. Tipuji tedy palírnu Caol Ilu.
Začínáme s mícháním a já cítím, jak mi ta všechna dnešní nachutnaná whisky dodala kreativity. Zatím se to vyvíjí jako velice příjemný večer. Už během objevování obsahu lahviček jsem si v hlavě dával dohromady zamýšlené složení. Míchám si zkušební vzorek a překvapivě zjišťuji, že mám nejspíše jisté vlohy. Zkouším ještě trochu měnit poměry, ale první pokus mi stále přijde nejlepší. Míchám tedy hlavní várku a lahvuji. A jaký že je recept na whisky pojmenovanou Jaruška (whisky máte za úkol nejen nalahvovat, ale i pojmenovat)? 30 % Lowland Grain, 30 % Speyside Malty, 20 % Speyside Fruity, 10 % Highlands Honey a 10 % Islay Smoky. Před sebou mám ještě dost nevyužité whisky, tak zkouším ještě jednu variantu, kde hraje prim kouř a whisky Aberlour. Není to špatné, ale na Jarušku to nemá.
Poté, co Zdeny každý blend ochutná a zhodnotí, se ještě odebíráme na bar, kde se s námi loučí panákem 15leté whisky Glenlivet. Jak by řekl klasik, taková hezká tečka za tím naším večerem. Tři hodiny utekly jako voda a já se vydávám domů.
The Blend nemůžu hodnotit jinak než veskrze kladně. Zkušenější whiskaři, či naši pravidelní čtenáři, se zde sice moc nových informací nedozví, ale díky dobré whisky a Zdenymu zápalu večer hezky utíká. Méně zkušení se zde pak dozví velkou spoustu zajímavých informací o historii a výrobě whisky, poznají její rozmanitost a zjistí, že blend není sprosté slovo.
Čtěte také:
Odběr novinek: