Recenze whisky Tomatin 2013 Whisky Essence
V půlce ledna překvapilo českou whisky komunitu oznámení Jirky Šinogla, který se mimo tvorby podcastů začal, pod svou značkou Whisky Essence, věnovat i nezávislým stáčením. Jako první nalahvoval whisky z palírny Tomatin. Tato palírna má za sebou velmi zajímavou historii. Krach bratří Pattisonů ji na konci 19. století na tři roky uzavřel. Po svém znovuotevření se začala postupně a vytrvale rozšiřovat. V roce 1974 se tak z palírny Tomatin stala největší palírna ve Skotsku. Disponovala 23 destilačními kotli a výrobní kapacitou 12 milionů litrů alkoholu ročně. Většina produkce putovala do míchaných whisky. I proto palírna doplatila na krizi v 80. letech, kdy byla nucena ukončit výrobu. V současné době palírna disponuje šesti surovinovými a čtyřmi rektifikačními kotli a většinu pozornosti věnují single malt whisky.
Ale zpátky k naší recenzované whisky. Single cask whisky Tomatin 2013 Whisky Essence byla destilovaná 19. června roku 2013. Necelé 2 roky dozrávala v sudu (typ hogshead), ve kterém předtím 30 let zrálo sherry Oloroso a následně byl upravený metodou NEOC. Whisky byla stočena v sudové síle s obsahem alkoholu 59,4 %. Nebyla barvená, ani filtrovaná za studena.
Whisky: Tomatin 2013 Whisky Essence (Whiskybase)
Palírna: Tomatin
Region: Highland
Věk: 9yo
Síla: 59,4 %
Sudy: sherry Oloroso
Koupit:
– vzorek na DramRoom.cz (od 14.2.)
Vůně: tabák, kůže, dřevo, višně v čokoládě
Chuť: sladká, kořenitá
Dozvuk: střední s tóny hořké čokolády
Hodnocení: 90 % (jak hodnotím)
„Kdyby prase mělo křídla, křídla jako pták
vyletěl bych na praseti někam do oblak.“
Přesně tato slova se mi v hlavě přehrávala celou dobu co, jsem se chystal na tuto recenzi. Palírnu Tomatin moc napitou nemám a o to více jsem byla zvědavý, co mne v láhvi čeká. Zároveň jsem měl i trochu obavy, zda vysoký obsah alkoholu whisky beznadějně neuzavřel.
Už při nalévání mě však překvapila intenzivní vůně. Ve skleničce mě nečekala žádná uzavřená whisky. Naopak jsem cítil tóny tabáku, kůže, dřeva a v pozadí lehkou sladkost s trochou ovocnosti, která mi připomínala višně v čokoládě. Po napití jsem čekal kopanec od alkoholu, který však nepřišel. Whisky byla hezky jemná, sladce kořenitá. Dozvuk se pak nesl v tónech tabáku a hořké čokolády a po chvilce mne nutil k dalšímu napití.
Je to vždycky trochu ošemetné hodnotit whisky, za kterou stojí někdo, koho znáte. Ještě navíc když víte, kolik za tím bylo práce. Když whisky zkritizujete, člověka to bude mrzet. Když jí naopak vychválíte, bude zpochybňovaná vaše nestrannost. Já však po ochutná whisky Tomatin 2013 Whisky Essence neměl na vybranou. Tohle stáčení se mi totiž trefilo přesně do chuti. Jedná se o výbornou whisky s vůní, která vás zaujme. Hlavně pokud máte rádi plnotučné whisky s výrazným vlivem sherry. Na tomhle praseti budu do oblak létat rád.
Čtěte také:
Odběr novinek: