Whisky týdeník 12/2020
Poslední týdny moc novým whisky nepřejí. Palírny zastavují provozy a na nové whisky si moc lidí nevzpomene. Přesto se mi ještě povedlo vyšťourat dvě novinky a díky tomu vás mohu i tento týden přivítat u nového Whisky týdeníku. Dnes začneme na Skotské vysočině v palírně Tullibardine, která představila novou 15letou whisky. Poté si netradičně odskočíme do Japonska, kde společnost Yoshino Spirits představila první whisky smíchanou s mořskou vodou.
Tullibardine přidává whisky do kolekce Fine Aged
Palírna z oblasti Highlands přidává do své Fine Aged Collection novou whisky, která byla destilována po znovuotevření palírny Tullibardine v roce 2003.
Tullibardine 15 Year Old zrála v sudech po bourbonu. Lahvována byla s obsahem alkoholu 43%. Najdete v ní tóny sušeného sena, fialek, hřebíčku či vanilkové zmrzliny.
Whisky se v edici Fine Aged Collection postaví po bok 20leté a 25leté whisky.
Japonská whisky s mořskou vodou
Japonská společnost Yoshino Spirits Co vytvořila první whisky na světě obsahující mořskou vodu.
Název nové míchané whisky Umiki je složen z japonských slov umi (oceán) a ki (strom). Právě oceán je zdroj života na zemi a borovice je japonský symbol života. Whisky proto vznikla smícháním mořské vody z Tichého oceánu s japonskými sladovými a obilnými whisky. Výsledná whisky pak dozrávala v sudech z borovice.
Whisky bude od dubna dostupná ve Spojených státech a Asii. Od května pak ve zbytku světa.
Wow, tak zta japonská záležitost vypadá na první pohled hodně zajímavě, rád bych ochutnal výsledek.
Každopádně za mě palec nahoru i pro Tullibardine, 15 let pouze v bourbon sudech se mi líbí a také bych rád ochutnal. 🙂