Filtrování za studena
Non-chill filtered.
Možná už jste si na své láhvi whisky všimli tohoto nápisu. Pokud vás zajímá o co se vlastně jedná, čtěte dále.
Chill filtering čili filtrace za studena je metoda, pomocí které se z whisky filtrují drobné částice. Jde hlavně o mastné kyseliny, estery a proteiny. Tyto látky vznikají hlavně během destilace a důvod pro jejich odstranění je čistě estetický. Při ochlazení nebo po přidání vody se tyto částice srážejí a zakalují nápoj, což je pro výrobce (a některé zákazníky) nežádoucí.
Whisky je tedy zchlazena na teplotu -4˚C až 0˚C a pak pod různým tlakem prochází soustavou kovových a papírových filtrů, kde jsou částice zachyceny. Tato procedura se vsak týká jen whisky s obsahem alkoholu menší než 46%. U silnějších plnění k zakalení nedochází.
Tato metoda je stale přijímána rozporuplně. Příznivci zastávají názor, že whisky zchlazení nijak neublíží. Odpůrci nicméně tvrdí, že odstraňování částic ochuzuje whisky o část její chuti.
Co vy si o tom myslíte? Měla by se whisky takto upravovat nebo byste byli raději, kdyby byla “přírodní”?
Čtěte také:
Výroba sladové whisky pro začátečníky