S Jirkou Šinoglem o Whisky Essence
Jirku Šinogla asi není potřeba nějak dlouze představovat. Tento bezesporu velký znalec whisky v roce 2021 založil whisky podcast Whisky Essence a na začátku roku 2023 pak českou whisky komunitu překvapil vydáním svého prvního nezávislého stáčení. Nyní, když se nezadržitelně blíží vydání Whisky Essence No. 06, jsem se rozhodl Jirku trochu vyzpovídat na téma nezávislého stáčení a jeho dalších plánů.
Ahoj Jirko, v září jsi pod značkou Whisky Essence vydal již pátou láhev (8letá whisky z palírny Dailuaine). Jak tě vůbec napadlo se do vydávání whisky pouštět?
Mám takový přístup k životu, že věřím, že lidi jsou primárně dobří a dále věřím, že v životě každého člověka existuje řeka příležitostí, které se neustále na něho valí. Je jen otázka, zda je člověk připraven a vidí je anebo nevidí. Svět whisky je plný skvělých lidí a skvělých příležitostí. Já jsem však příležitost v podobě vlastních plnění rozhodně neviděl. V Praze na jednom festivalu myslím v roce 2019 byli obchodníci se sudy. Přišel jsem ke stánku a prohlížím si jejich seznam a moje oči spočinuly na sudu, který byl vydestilovaný v den narození naší první dcery. Skvělý dárek k 18. narozeninám a možná i určitá forma spoření jsme si s manželkou řekli. Zanedlouho jsme koupili sud i druhé dceři, sice ne v den jejích narozenin, ale o kousek vedle. Byl jsem již v kontaktu s brokery a začali mi chodit nabídky sudů. Tak sem si řekl, že bychom si mohli něco koupit jako parta kamarádů, nejdřív souhlasili, pak z toho vycouvali, ale mně už se couvat nechtělo, líbila se mi nabídka. Byl to mladý sud z oblíbené palírny Tomatin, který nám broker slíbil přesudovat do sudu z bodegy, který byl dlouhé desítky let v solera systému.
Mezitím přišel covid a já sem propadnul kouzlu podcastů ze světa whisky. Chodil sem rok a pořád jsem mudroval, že doufám, že někdo známý udělá podcast o whisky v češtině s českými zajímavými lidmi. Pořád nic, a tak sem z nouze začal dělat ty rozhovory sám (více o podcastu zde). Opět ke mně připlula příležitost a měl jsem obrovské štěstí, že sem se jí odvážil zvednout. Podcast byl úspěch, já sem se stal v komunitě známější a jelikož Tomatin už ležel v sherry sudu moc dlouho. Začal sem přemýšlet co s tím a že vlastně asi nechci skoro 300 lahví mít doma. Rozhodl jsem se o sud podělit a stal se z toho nečekaný úspěch. Díky skvělým lidem přišla skvělá příležitost.
Jak složité bylo to všechno legislativně rozběhnout?
Co se zpočátku zdálo naivně jednoduché bylo posléze složité a co se zdálo složité bylo ve finále jednoduché. Opět pomohla příležitost v podobě podcastu Whisky Essence kde jsem se v mezidobí seznámil se spoustou skvělých lidí z whisky komunity, kteří mi hodně pomohli a hodně obohatili. Zejména kluci z DramRoom měli vše již legislativně vyřešeno, uměli, a stále jako jediní v ČR umí, vzorky i ze zavřených lahví. Uměli zboží importovat, umí jej prodat do barů a umí ho vydat i s kolky mně jako prodejci alkoholu s licencí. Oni měli vše, co jsem potřeboval a byli ochotni se o to podělit. Věřím tomu, že naše spolupráce je prospěšná pro obě strany. Jsem moc rád, že spolupracujeme.
Můžeš nám prozradit, jak probíhá výběr sudů, které stočíš? Máš už předem vytipované palírny nebo čekáš, jaké možnosti se objeví?
Moje filozofie je přinášet k nám whisky z palíren, které jsou zatím méně známé a z mého pohledu velmi zajímavé. Zejména z počátku se kloním k palírnám, které mám oblíbené a věřím jim. Současně si už trochu myslím, že vím s jakými typy sudů si některé palírny rozumí více a ty se snažím vybírat nebo nechat finishovat. Když vidím například Clynelish v sudu po portském tak nevěřím tomu, že někdo takto promarnil tak skvělý destilát. Vytipované palírny mám, u něčeho čekám až se objeví, něco máme nakoupeno jako mladou whisky, kterou snad jednou pod WE vydáme. Sudů je na trhu hodně, ale jen minimum zapadá do konceptu. Nechci vozit věci co má každý, anebo jsou v rozporu s tím, jak whisky momentálně vnímám. I zde platí, že příležitosti přicházejí a odcházejí a stačí jen počkat, anebo naopak neváhat.
Z kolika sudů obvykle vybíráš dalšího kandidáta pro Whisky Essence?
To je skvělá otázka, ale nejde na ní jednoznačně odpovědět. Jak jsem již naznačil, nějaké sudy již zrají a budou zrát, některé jsou již téměř připraveny a některé je potřeba koupit. Když jsou finance z prodeje minulého sudu, tak je čas něco přikoupit. To jsou pak dlouhé večery nad seznamy sudů, počítání počtu lahví, přemýšlení jak to bude zapadat do konceptu a mnoho dalších věcí. Nakonec vyberu několik kandidátů, od kterých si nechám poslat vzorek a pak se musím rozhodnout. A to je opravdu to nejtěžší. Samotná koupě je rychlá protože faktury zasílají rádi a rychle 😊
Kolik času ti zabere příprava a zařizování lahvování a doprava?
První dvě plnění byl doslova bolestivý porod. Člověk se musel zorientovat, zjistit co a jak a celý proces trval několik měsíců. Naštěstí Tomáš Kříž z DramRoom je opravdu profík a obrovsky pomohl za což jsem mu neskonale vděčný. Současně jsem bohužel zjistil, že pracovní morálka ve Skotsku je slušně řečeno velmi podobná té italské nebo španělské. Všechno jim hrozně trvá, mám pocit, že mají celé léto dovolenou, celý prosinec a leden dovolenou a pořád dovolenou. Čas jsem nikdy nepočítal, radši. Chci, aby pro mne byla whisky zábava a ne křeč. Takže nevím, ale na každý sud to budou rozhodně dny a to nepočítám čas všech, kdo mi pomáhají, tam to bude jistě taky vysoké číslo.
Láhve Whisky Essence se také vyznačují nápaditými etiketami, ve kterých jsou ukryty indicie k dané palírně. To si vymýšlíš sám? Případně, pojí se k nim nějaké příběhy či osobní zážitky?
Etikety jsou další krásný příběh přicházejících příležitostí. Návrh první etikety od jednoho člověka byl zoufalost a chtělo se mi brečet. Věděl jsem, co chci a jak to má vypadat, ale jsem jen technická lopata. Pak se na Facebooku v BWC objevil Ján Kurinec se svými kresbami na téma whisky. Napsal sem mu a okamžitě jsem zjistil, že jsem narazil na správného člověka. Ján je nejen neuvěřitelně talentovaný malíř, whisky zapálený, ale především skvělý člověk. Dodneška nevěřím, že ten „kšeft“ vzal. Já sem strašlivě otravný co se týká etikety a on je neuvěřitelně trpělivý. Jsem mu neskonale vděčný.
Mám rád etikety, co mají v sobě nějaký příběh, poselství, logiku, zkrátka něco navíc. Strašně se mi líbili etikety od Anguse MacRailda, on si dělá skrze svoje etikety srandičky z whisky průmyslu. Občas přímo, občas nepřímo. Já sem chtěl do etikety vtisknout nějaké indicie nebo vodítka, která člověku i bez textu napoví s jakou palírnou má tu čest. Jsou tam odkazy na historii, lokalitu, zajímavosti z palírny anebo nějaká historická plnění. Občas je to velmi těžké odhalit všechny vodítka a proto jsem začal točit vysvětlující videa. Nyní se na ty videa lidé těší a mají je ve velké oblibě a je to taková hezká tečka za tím konkrétním plněním.
Co tě na independent bottlingu nejvíce baví?
Baví mne to slovo co je v názvu – independent, nezávislost. Baví mě to, že si mohu dělat co chci, jak chci. Jistě že ne doslova, není to úplně levná zábava, ale od začátku to pro mne musí být zábava. Nechci být po prodeji sudu v červených číslech, ale není nutnost být ani výrazně v černých. Chci dělat dostupnou whisky, aby lidé naše plnění pili. Vždy se dá koupit sud Macallanu nebo Springbanku za 250.000 liber a podobné sumy (ne že bychom na to měli 😊) ale co pak? Bude to lidi bavit pít? Budou si to otvírat v barech a popíjet s přáteli? Myslím si, že od určité hranice končí zábava a začíná něco jiného. Pokud to nebude zábava, tak skončím, to platilo a platí. Současně mne moc baví možnost spolupráce se skvělými lidmi, baví mne nečekaná a pozitivně odezva od lidí a baví mne, že to baví ostatní.
- Whisky Essence No. 1 – Jednalo se o whisky z palírny Tomatin 9yo která dozrávala v sudu 1st sherry oloroso bodega hogshead a byla vydána začátkem roku 2023. Bylo stočeno pouze 280 lahví.
- Whisky Essence No. 2 – Byla plněna z palírny Benrinnes. Whisky destilovaná v roce 2011 byla finišovaná ve 1st fill sudu po sherry Oloroso a lahvována v sudové síle 54,9 %. Bylo stočeno pouze 292 lahví.
- Whisky Essence No. 3 – Třetí vydání přineslo whisky z palírny Glen Garioch. Tato devítiletá whisky zrála v first-fill sudu po bourbonu, a opět byla lahvována v sudové síle 59 %. Celkem bylo vydáno 249 lahví.
- Whisky Essence No. 4 – Následovala whisky z palírny Girvan, konkrétně grain whisky ve věku 27 let, která přinesla lehce odlišný profil oproti předchozím edicím.
- Whisky Essence No. 5 – Nejnovější láhev je osmiletá whisky z palírny Dailuaine, která byla vydána v září 2024.
Jak tvé whisky přijímá whisky komunita?
Nečekaně pozitivně. Whisky je whisky, tisíc lidí tisíc chutí. Každý jsme jiný a to je skvělé. Máme možnost výběru z nepřeberného množství států, palíren, plnění. Je to tak pestrý svět. Každý měsíc vychází doslova tisíce nových plnění po celém světě a můžeme si vybrat. A já sem moc šťastný že lidé věří Whisky Essence, že je to baví a že nás podporují. Současně to vnímám jako velký závazek, pokračovat v práci a snažit se i neustále zvyšovat kvalitu.
Zajímá tě i kritika? Jak se s ní snažíš pracovat?
Kritika mne samozřejmě zajímá a je velmi důležitá. Co je pro mě důležitější je zpětná vazba. Je velmi přínosné když se dozvím, zda chutnalo či nechutnalo, ale také proč tomu tak bylo. Mám už poměrně dost napito a nedokážu se vcítit úplně dobře do začínajících whiskařů, moje huba je už moc obroušená a proto potřebuji vědět, jak to vnímají všichni lidé. Pokud se to člověk dozví tak s tím může pracovat. Například byl problém s papírem první etikety, který se nám snad podařilo vyřešit. Pokud máte zpětnou vazbu tak jí prosím pošlete, sdílejte anebo bodujte na Whiskybase.
A co na to tvoje rodina?
Mám úžasnou podporující manželku a také máme obrovské životní štěstí, že nám čas od času nějaké peníze navíc zbydou. To je kombinace, za kterou sem moc vděčný a bez které by to rozhodně nešlo.
Jaké trendy nyní ve světě whisky pozoruješ? Preferují lidé klasické chutě nebo jsou více otevření k experimentům?
Vidím obrovské otvírání mezi segmentem levného blendu a single malt. Na trhu se vytvořilo vakuum někde okolo 30-40 liber kde toho moc není. Zde nastupují nové věci v podobě blended malt anebo nových blendů. Lidi jsou již unavení tím, jak jim palírny neustále tahají více peněz z peněženky a kvalita zůstává. Nové blendy jsou velmi kvalitní a umožňují lidem zkoušet neustále nové věci v rozumné cenové hladině. Příkladem může být Woven a jejich již více než 20 experimentálních věcí.
A plánuješ někdy vydat nějaký experiment?
Rozhodně v hlavě něco je, ale je k tomu tak daleko, že je to jen myšlenka, která asi myšlenkou zůstane. Není úplně jednoduché vytvořit například vlastní blended malt. Zaprvé nemám potřebné zkušenosti, zadruhé je to velmi obtížné něco dělat se Skoty na dálku. Takže je to jen velmi teoretické momentálně.
Které ze svých dosavadních stáčení považuješ za nejzajímavější?
Každé plnění má svoje. Logicky mám rád Tomatin jelikož byl první. Mám rád grain z Girvanu protože i přes moje obavy má pozitivní odezvu. Osobně jsem objevil staré grain v Londýně v 2018 a od té doby je rád piju a vyhledávám. Chtěl jsem ukázat krásu grain whisky a jsem moc rád, že mi opravdu hodně lidí řeklo, že je to příjemně překvapilo. Taková zpětná vazba potom naplňuje filozofii WE.
Zatím jsi se se svými láhvemi vždy pohyboval po Skotsku. Plánuješ se někdy vydat i do jiné země? Třeba do Irska nebo k nám do České republiky?
Nebráním se ničemu, když se objeví zajímavý Ir tak proč ne. Můj sen je stočit nějakou japonskou, ale tam momentálně neprodají ani špunt. Momentálně nic aktivně nevyhledávám, věřím, že nějaká příležitost se objeví, ve Skotsku je ještě dost zajímavých věcí které bych chtěl zrealizovat. Co se týká ČR tak mám pocit, že nejrůznějších privátních plnění je celkem dost a bude jich dost tak by mne lákalo pouze něco velmi zajímavého a to si jistě místní palírny vydají rádi sami.
Jaké máš další plány? Neplánuješ svoji palírnu? 😊
Palírnu rozhodně ne. Je to obrovská práce, finanční zatížení a zejména časově dlouhé. Co by mne možná lákalo je něco si v nějaké palírně uvařit tak, jak bych chtěl já. Něco na způsob létajících pivovarů, co si pronajmou pivovar a uvaří tam co chtějí a vydají pod vlastní značkou. Nevím, zda je tomu nějaká palírna zde nebo v zahraničí nakloněná. Myšlenka je to ale hezká.
Není tajemstvím, že se již blíží Whisky Essence No. 06. Můžeš nám o ní prozradit trochu více?
Já myslím, že brzy se to fanoušci dozvědí, ale whisky bude opět sudová a bude to single cask 😊 Co ale prozradit můžu je to, že příští rok uspokojíme obrovskou poptávku po kouřové whisky. Hodně našich fanoušků po peated whisky touží a opravdu jsem nechtěl další mladou Caol Ilu po bourbonu, a proto trvalo delší dobu, než se objevila skvělá příležitost. Nyní tu je a na konci roku stočíme opravdové kouřové monstrum.
Děkuji moc za rozhovor, bylo mi ctí. Současně moc děkuji fanouškům Whisky Essence, bez kterých by to nešlo a jsou to právě oni kdo z toho stále dělají tu zábavu, která celý projekt udržuje v chodu. Díky.
Já ti děkuji za skvělé odpovědi.
Čtěte také:
Odběr novinek:
Úžasný rozhovor s Jirkou, kterého asi většina vnímá jako velmi zkušeného whiskaře a „chodící encyklopedii“. Já osobně oceňuju touhu poskládat příběhy whisky a o whisky dohromady smysluplným způsobem jako pravý opak krátkých výkřiků typu „nejdražší whisky“, „nejlepší whisky“, „podvod století“, „investiční příležitost pro každého“.
Čím si u mě Jirka vysloužil největší respekt, je jeho skromnost, pokora a pracovitost, které tolik připomínají minulé úspěšné roky, kdy vznikal a obrušoval se styl palíren, který nám dnes přináší tolik radosti.