Česká whisky Trebitsch – mýty a fakta
Každý, kdo se jen trochu zajímá o whisky, musel již někde narazit na českou whisky Trebitsch. Tuto whisky produkuje společnost Trebitsch Old Town Distillery, která na sebe, už od samého počátku, strhává pozornost výrazným marketingem, protkaným polopravdami. Pojďme se tedy na whisky Trebitsch podívat trochu zblízka.
Počátky nápadu na výrobu české whisky v Třebíči se v hlavě, současného master distillera, Tomáše Dyntara objevily v roce 2007. Chtěl si v historickém centru Třebíče otevřít bar a ruku v ruce s tím přišla myšlenka, nabízet v baru vlastní whisky z Vysočiny. V roce 2014 tak vznikla společnost Trebitsch Old Town Distillery a v roce 2017 se objevuje první 3letá whisky.
O naplněných sudech
Pro výrobu své whisky využívají moravský slad. Kde a jak whisky Trebitsch vzniká, bylo dlouho záhadou. Dle nedávného rozhovoru provozního ředitele Ondřeje Chládka (odkaz dám níže) se whisky vyrábí ve spřátelené palírně jejich investora, kde využívají kotle od slavného výrobce Arnold Holstein. Někteří lidé mluví o palírně v Bohuslavicích nedaleko Třebíče (to mi později potvrdila jak sama palírna, tak pan Chládek). Žádné oficiální informace o výrobě však zástupci společnosti neupřesnili.
Čím se však ve společnosti Trebitsch netají, je počet vyprodukovaného destilátu a množství naplněných sudů. Ročně jsou si prý schopni vypálit a naskladnit až 670 sudů o objemu 220 litrů (opět informace z rozhovoru pana Chládka, který najdete níže). Laikovi toto číslo moc neřekne. Je to hodně? Je to málo? Oslovil jsem proto jednoho nejmenovaného českého experta, který má v tomto oboru mnohaleté zkušenosti. A co jsem se dozvěděl?
Kdybychom chtěli produkovat tolik destilátu, abychom ročně naplnili 670 sudů, museli bychom vyřešit celou řadu problémů. V první řadě by byl problém už ve sladu. Na tak velkou produkci by bylo potřeba 4 milióny litrů sladinky, to je 80 000 litrů týdně. Takové množství vám však žádná sladovna v České republice nedodá. Pro teď ale počítejme s tím, že tohle je pořešené a máme co pálit. Hned však před námi vyvstane další problém. Kde to vypálíme? Pokud bychom chtěli provádět klasickou dvojitou destilaci v destilačním kotli, museli bychom denně vypálit 11 000 litrů sladinky. Při non-stop provozu bychom tak potřebovali destilační soustavu o objemu 6 000 – 10 000 litrů. A tak velká palírna, ještě navíc vybavená kotli Arnold Holstein, ve střední Evropě není.
Na internetu lze dohledat, že již zmíněná palírna v Bohuslavicích má destilační kotel o objemu 300 litrů, na kterém se dá zvládnout přibližně 1 800 litrů měsíčně (8 sudů). Při údajích o výrobě si tak pánové z Trebitsche asi trošku zapřeháněli. Každopádně v jejich nové palírně chtějí produkci ještě zdvojnásobit.
Po napsání článku se mi ozval pan Chládek a odpověděl dodatečně na pár otázek (najdete je na konci článku). Potvrdil výrobu v palírně v Bohuslavicích a udal, že za letošní leden vyprodukovali 11 000 litrů čistého alkoholu.
O nové palírně a provozním řediteli
Ač jsou v Bohuslavicích spokojeni, stále pracují na výstavbě vlastní palírny v Šebkovicích, kde již v roce 2015 investovali do zpustlého barokního lihovaru, ve kterém plánují vybudovat svou vlastní palírnu. Datum dokončení prací není známo. Poslední informace hovoří o ukončení první fáze. Současná pandemie však majitele přinutila práce dočasně pozastavit. Na aktuální (leden 2021) stav lihovaru se můžete podívat na přiložených fotkách, o které se s námi podělil René Skala.
Pro whisky Trebitsch se zpočátku používaly nové dubové sudy ze Slovenska. Nyní už mají v nabídce whisky, dozrávající v sudech po portském, koňaku či karibském rumu. Třetinu produkce údajně po určité době zrání stáčí, zbytek nechávají v sudech pro pozdější plnění.
Tady si dovolím dát odkaz na rozhovor s provozním ředitelem Ondřejem Chládkem, ve kterém se z jeho úst dozvíte spoustu zajímavých věcí nejen o whisky Trebitsch. Když jsem slyšel, co vše tam pan Chládek tvrdí, nejsem si jistý, jestli whisky nerozumí nebo je to prostě fabulant*, spoléhající na neznalost lidí. Ani jedna z těchto možností mi však u provozního ředitele nepřijde zrovna šťastná.
*fabulant – člověk libující si ve vymýšlení vlastních příběhů a přikrášlování skutečností s nízkou pravděpodobností jejich rozeznání od pravdy případnými posluchači
Ondřej Chládek: Prémiová whisky už není jen pro manažery, kupují si ji i dělníci a učitelé
Whisky Trebitsch se také pyšní certifikátem košer kvality. Nebojí se také dodat, že to je díky jejich ruční výrobě. Tady je potřeba upřesnit, že podle České židovské obce, jsou košer všechny pravé destiláty. Ze seznamu košer potravin (odkaz zde) tak můžete vyčíst, že certifikát má například i Fernet Stock či Božkov Tuzemský.
O lidech
Získat nějaké ověřené informace o whisky Trebitsch je téměř nemožné. Sám jsem se o to snažil 4 měsíce. Nejdříve jsem s žádostí o rozhovor oslovil pana Dyntara. S rozhovorem neměl problém, tak jsem poslal otázky. Dlouho se nikdo neozval. Když jsem se pak začátkem prosince připomněl, dozvěděl jsem se, že pan Dyntar odjel pracovně do zahraničí a že rozhovory neposkytuje. S tím se mám obrátit na již zmiňovaného pana Chládka. Ten mě hned pozval k nim do Třebíče. Kdykoliv jsem však navrhl konkrétní datum mé návštěvy, opět žádná odpověď. Po nějaké době jsem to vzdal.
Celá tato eskapáda zcela odpovídá strategii této společnosti. Laiky a širokou veřejnost oslňovat polopravdami a někdy i jasnými nesmysly. A lidem, kteří o whisky něco vědí, se širokým obloukem vyhnout, aby se jim náhodou nepodařilo nahlédnout za jejich marketingovou clonu. Kdo ví, co by tam zahlédli. Možná jen prázdnou bublinu, která svým splasknutím může poškodit pověst české whisky.
Věřím, že se i v Trebitsch Old Town Distillery najdou poctiví lidé, srdcaři, kteří věří tomu, co dělají. Společnost bohužel navenek prezentují lidé jiní.
Ještě nekončíme
Po dokončení článku se mi po delší době ozval pan Chládek. Uznal svůj nešťastný způsob komunikace a nabídl, že rád odpoví na případné otázky. Něco mi říká, že se do Třebíče donesla informace o chystaném článku. Na následujících řádcích tedy naleznete krátký rozhovor.
V jaké palírně si necháváte pálit destilát?
Destilát dlouhodobě pálíme v palírně v Bohuslavicích na technologii Arnold Holstein. Nikdy jsme se tím netajili a s kolegy z Bohuslavic jsme maximálně spokojeni. Pochopitelně je naším cílem mít vlastní palírnu, protože zájem o whisky roste a potřebujeme pálit čím dál více. Původně jsme měli mít vlastní palírnu v provozu v minulém roce, ale z důvodu zastavení investic a omezení výdajů jsme se rozhodli prozatím pokračovat v Bohuslavicích a doufáme, že v letošním roce všechno připravíme a příští rok budeme pálit již i ve vlastní palírně. Pálení v Bohuslavicích bude pokračovat dále.
Kolik sudů Vaší whisky ročně naplníte?
V daňových skladech máme na dlouhodobé staření zhruba 40tisíc litrů cca kolem 700 sudů. Kolik je to sudů přesně nevím, protože naskladňujeme různě velké sudy do několika skladů. V minulém roce jsme naskladnili výrazně méně, než jsme plánovali, což ale bylo způsobeno dočasným pozastavením investic a restrukturalizací ve firmě. Chtěli jsme všechno stabilizovat, nastavit si procesy a být připraveni na druhou polovinu roku 2020. Nakonec se toto rozhodnutí ukázalo jako velmi správné, protože se nám podařilo rychle nastartovat prodeje přes online shop, zaškolit naše obchodní zástupce a připravit investiční portál investicewhisky.cz.
Sudy necháváte zrát ve Vašem daňovém skladu a budoucí palírně v Šebkovicích?
Ano. Je to navíc tak, že jeden menší daňový sklad máme přímo u nás v baru v Třebíči. Větší pak máme v Šebkovicích a zcela nový teď zakládáme kousek od Moravských Budějovic. Ten už jsme měli mít připravený v průběhu března, ale pravděpodobně se to natáhne až do dubna, protože samotné otevření skladu musí posvětit různé úřady a ty jsou v důsledku covidu přetížení a zahlcené dalšími povinnostmi. Využíváme tedy tento čas k tomu, že nadále vaříme a pálíme, abychom mohli ihned po otevření skladu začít naskladňovat sudy.
Objevily se neověřené informace, že pro část produkce dovážíte obilný líh z Polska. Můžete se k tomu vyjádřit?
Je to samozřejmě úplný nesmysl, ale jelikož žijeme v době, kdy si každý může beztrestně „plácat“ lži a všelijaké nesmysly, naše šance s tím cokoliv udělat a jakkoliv to dementovat je minimální. Kdyby nás s tímto dotazem někdo napřímo oslovil, jako teď například Vy, tak na to můžeme reagovat a vyjádřit se k tomu, ale to se prakticky neděje. Namísto toho se tyhle hlouposti šíří po sociálních sítích a všelijakých diskusí a my zkrátka nemáme prostor na to, abychom tohle všechno sledovali a trávili hodiny času na psaní si s lidmi, kteří stejně mají nějaký svůj názor a šance ho změnit je velmi malá. Nemáme tým desítek lidí, abychom mohli jen tak sáhnout do nějakého oddělení a vytáhnout dva zaměstnanci a nechat je psát si s lidmi na sociálních sítích. Asi to je dnes nutné, ale my zkrátka chceme dělat whisky, starat se o naše zákazníky a přicházet s novými produkty. Na to se primárně zaměřujeme a tomu věnujeme náš čas.
Takže NE NE NE, opravdu nevozíme z Polska obilný líh. Jsme výrobce kvasného lihu a vše si vyrábíme sami. Všechno děláme v České republice z našich surovin. Záparu vaříme v pivovaru v Dalešicích, pálíme v Bohuslavicích. Ano, přiznávám, že sudy děláme na Slovensku, takže ty z České republiky nejsou. Na tom ale nic měnit nehodláme, protože jsme s jejich kvalitou spokojeni. Některé naše nové produkty necháváme finišovat v sudech po koňaku, portském, nebo rumu, ale TREBITSCH Whisky jako taková zraje v sudech ze Slovenska a jejich výrobu máme pod kontrolou od těžby dřeva přes sušení a samotné skládání sudů.
Myslím si, že asi před dvěma lety jsme nakoupili slad někde v Bavorsku, ale to byla jednorázová záležitost. Na všechno samozřejmě máme faktury, a jelikož jsme pod neustálou kontrolou státu, tak bychom si to ani nedovolili. Je mi jasné, že na to zase budou hejtaři psát všechno možné, ale abych opakoval pořád dokola to, že to není pravda, na to zkrátka nemáme kapacitu.
Jak vnímáte vzrůstající českou konkurenci?
My jsme se nikdy netajili tím, že konkurenci vítáme. Myslím si, že je velmi dobře, když se do pálení whisky pouští další nadšenci, protože to svět whisky obohacuje. Ano, někomu se to daří hůře, někomu lépe, ale důležité je, jestli to, co dělají, tak dělají poctivě a jestli to jejich zákazníkům chutná. Je tady pochopitelně komunita milovníků whisky, která nedá dopustit na pravé skotské whisky a whisky ze světových palíren s letitou historií. My se zatím samozřejmě nemůžeme se spoustou palíren rovnat co do stáří whisky, protože jsme mladá palírna a letos dáváme na trh šestiletou whisky.
Pochopitelně nás mrzí, že se do nás někteří lidé naváží a někdy jsou jejich komentáře hodně za hranou, ale naše šance na to reagovat jsou opravdu omezené. Řada těchto lidí navíc naší whisky ani neochutnala a rovnou píšou nechutné komentáře. Byl bych moc rád, aby si o nás tato komunita přestala myslet, že jsme ta arogantní parta z Třebíče. Možná v minulosti někteří lidé od nás nereagovali na komentáře v diskusích adekvátně, čímž jsme si zavařili, ale chybami se člověk učí. Rád bych je všechny pozval do našeho baru (až bude otevřeno) v Třebíči. Ať přijedou a můžou u nás ochutnat i whisky, které v prodeji nemáme.
Jsme si vědomi toho, že se zdaleka ne všem zavděčíme, protože naše whisky je mladá a mnohem jemnější, než jsou milovníci skotských nakouřených whisky zvyklý. Chápeme to, ale také by bylo fér si přiznat, že jsou lidé, kterým naopak vyhovuje mladší a jemnější whisky a právě ti u nás nejčastěji nakupují. My respektujeme jejich názor a zkrátka by bylo fajn, kdyby oni respektovali názor našich zákazníků, nic víc po nikom nechceme. Proto se vůbec nenavážíme do konkurence. Každý má přeci právo volby, a pokud někomu nechutná super kvalitní silně nakouřená skotská whisky a radši si vybere Trebitsch, tak přeci není hned hlupák. Nebo ano?
Tak a jsme už opravdu na konci. Obrázek si udělejte každý sám. Budu ale rád, když do komentářů napíšete, jak to vidíte vy.
Čtěte také:
Odběr novinek:
Diky Honzo. Je to tak, jak jsme vsichni cekali. A z rozhovoru je jasne videt, ze vubec nevi o cem mluvi ci mlzi jak vykonny vyrobnik mlhy.
A vubec to neni o tom, ze nekomu chutna pouze silne nakourena skotska whisky, protoze Skotsko neni jen kour.
Ono je to i o tom, ze zbyle znacky z CR, jsou skutecne nepomerne kvalitnejsi destilaty nez predvadi Trebitsch. A ktere to jsou asi nemusim jmenovat. Kdo se tu v tom nasem malem ceskem rybnicku pohybuje, vi.
Ahoj. Právě ten rozhovor byl pro mě poslední kapka. Snad to pár lidem pomůže udělat si na ně vlastní názor.
Pěkný den, věřím že v Třebíči jsou lidé co onu WHISKY vyrábí od srdce, sám jich několik mám doma a i jiné WHISKY vyrobené v Česku.
Ale bohužel podobnou zkušenost s komunikací s panem Chládkem podobnou , že spíše nekomunikoval nežli komunikoval jak v článku zaznělo, sice pan Dyntar je sdílnější a vcelku na všem jsme se doposavad domluvili.
Chci věřit že přes všechny negativní zkušenosti vše se ustálí a v dobré obrátí.
S pozdravem Václav Josef Červený.
👍
Když to tak sleduju, tak raději podpořím svým nákupem jiné české značky 🙂 Díky za článek a pěkné shrnutí!
Hezky sepsáno. Jediné co bych doplnil, tak asi k fotografiím přibližnou dobu pořízení (Nevím co znamená aktuální). Třeba jsou to rok staré fotky a dnes to tam vypadá jak ze žurnálu. 😉
Fotky byly pořízeny na začátku letošního ledna. Díky za připomínku,doplním do článku.
Sice doplněno, ale je už rok 2021.. Trošku to stále mate..
Moje chyba 🙂. Už i rok by měl sedět.
Já teda nevím, ale nějak jsem pořád nepochopil, jak se na „malým“ 300 l kotli dá ze zápary vypálit 11000 litrů čistýho lihu za měsíc, to bych fakt chtěl vidět tu logistiku. Tady musí být nějaká řádová chyba. Ono jim vůbec ty počty nějak nesedí, nebo to pan Chládek střílí od boku jak se mu zlíbí (např. 40tis litrů v daňových skladech nesedí s těmi produkcemi, co povídá za rok a pak zase za měsíc). No nedozvěděl jsem se nic, jako skoro u nich vždy…
To zombice:
Tak to se dalo cekat, ne? Vzdyt mlzi od zacatku. Honza to nejak popsal, myslim si dobre, data dal takovy, jaky mu byly poskytnuty, takze clanek je v poradku. Nakonec rikal, ze si mame obrazek udelat sami. Cely to smeruje k tomu, ze obelhavaji nejen spotrebitele, ale i ty slavny investory. Na fejsu psal Vasek Rout, ze ho sud Macallanu prisel na mensi penize, nez sud whisky Trebitsch pochybneho puvodu.
Trebitsch whisky je označována jako „patent still“ whisky ne? Myslim, ze to maji/meli na lahvi. Znamenalo to, že nejde čistě o pot still, ale o kombinaci s kolonou nebo nějaké její variantě kontinuální destilace, což vysvětluje zvyseny objem produkce a mizernou chut.
To Ondra: pali na kotlech Arnold Holstein stejne jako Jelinek svou Gold Cock whisky. Takze to nevysvetluje ani zvyseny objem produkce ani mizernou chut. A navic takove mnozstvi sladinky mu ani nejsou schopni v Dalesickem pivovare uvarit, jak pise Chladek, kdyz celkova rocni produkce je 10 000 hl piva.
Když to tak čtu, s jakou chutí se na ně vždycky všichni sesypou, je mi kluků skoro líto. Pravda, nezačali dobře, nepokračují dobře a asi to ani dobře neskončí (viz ty řeči o restrukturalizaci firmy, zastaveném financování atp. – prostě firma před krachem). Jejich řeči kolem jejich whisky nejsou šťastné, ale když jsem tady nedávno četl rozhovor s panem všudybylem Šitnerem, měl jsem úplně ty samé pocity. Včetně těch hrátek s čísly.
Byl jsem u nich na baru (mám to do Třebíče kousek) a je to krásné místo. Mám doma od nich tři lahve (4-letá na 40 %, 4-letá na 45 % a brandy finish) a pít se to nedá, snad ta poslední, s určitou dávnou snahy a tolerance. Jinak je z toho cítit taková divná guma a umělohmotná pachuť. Marketovka Glenfiddich 12y za sedm stovek (pozor nakouřená skotská!) je strčí do kapsy a ještě v ní zbyde hromada místa.
Za sebe prostě nemám potřebu to řešit, lámat z nich čísla, dokazovat jim, že něco dělají blbě. Jestli si někde něco plácají, je to jejich věc. Nikdo mi jejich whisky nenutí, já si další nekoupím a tím to hasne. Výhoda tohodle kapitalismu je především v tom, že když se člověku něco nelíbí, nemusí brblat a klidně může jít o dům dál.
To co píšete je pravda. Ale já prostě nemůžu přejít fakt, že neznalým lidem tvrdí naprosté nesmysly.
Ještě jsem si poslechl ten rozhovor a je to fakt hrůzostrašný zážitek, to máte pravdu. Lidi mají prostě rádi pohádky a zajímavé (nikoliv nezbytně pravdivé) příběhy, což je celá podstata marketingu. A nedělají to sami. Nicméně z toho rozhovoru mám pocit, že jim ta lodička jde ke dnu.
To snad ani jinak při ceně versus kvalitě produktu dopadnout nemohlo. Způsob komunikace už to jenom potvrzuje. Pan Dvořák to napsal výstižně.
Poměr cena chut‘,naprosto předraženej patok.Spousta lží,ona ta bublina zřejmě brzo splaskne.
Je zajímavé, kolik odborníků máme na whisky v Česku. Zkoušel jsem ji, a myslím že hlavně ta 6 letá je dobrá. Je to trochu o chuťových preferencích , někdo má rád Skotskou, jiný Irskou, každopádně Třebíčská whisky už má i nějaká ocenění od odborníků takže komentáře českých chytrolínů jsou směšné.
To Ivo: IMHO tady každý napíše svůj názor, na to nemusí být žádný odborník a nevšiml jsem si, že by se kdokoliv pokoušel ho ze sebe dělat. Jestli se právě Vám zdá komunikace zástupců palírny i poměr cena/kvalita jejich produktů OK, tak nic proti, ale přitom opravdu nemusíte útočit na ostatní uživatele. Vašemu názoru to totiž fakt váhu nedodá, věřte mně 🙂
Zdravím,
No, ještě před přečtením jsem měl sto chutí investovat do 50l sudu, ale teď jsem tedy značně na pochybách.
jsem na tom stejně… 🙂 🙂
Mel jsem stejnou ideu, dokonce 120L sud. Je pravdou, ze na ofiko strankach se clovek dozvi, jak je to super a proto jsem hledal i nazor mimo PR. To ale nemeni chut investovat, nemate nejakou alternativu?
Zdravím,
Hledám alternativní investici a zaujala mne tato do 50l sudu, tedy až do přečetní tohoto článku. Nuže jsem si objednal „vzorek“ a posoudím sám. Ono taky kde jinde v ČR do alkoholu investovat, nabízí to ještě někdo?
Dobry den.
Doporučuji se poptat v palírně Tosh. Tam je možnost investice.
take jsem narazil na reklamu moznosti investice.Prvni clanky me natchly na 50l soudek.Pak jsem trochu guglil az jsem se dostal tady.
No uz jsem muj napad rozchodil :-))
No, 0,5 l vzorek jsem vypil a musím říct, že za ty peníze žádná sláva. To i ten Jameson mi chutná více ale stojí jen třetinu 🙂
hm, takže než vyhodit 1200kč za jakousi českou whisky, pochybného původu, tak zůstanu u staré dobré Glenmorangie 10y.o.
Tak tolik k té kvalitě.
https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/plisen-i-poniceny-strop-inspekce-zavrela-cast-ceske-whisky-v-sebkovicich-2022012.html
Dobrý den, bohužel mohu potvrdit velice špatnou zkušenost s investicí do Trebitsch whisky. Moje investice měla skončit před třemi týdny, ale nemohu z nich dostat své peníze a panu Chládkovi to nestojí ani za to, aby normálně komunikoval (například zvedl telefon či odpověděl na mail). Dostávám jen stále dokola vágní sliby, které se neplní. Takže zásadně – neinvestovat!
Mám naprosto stejnou zkušenost. Můžete mi prosím poslat váš e-mail? Děkuji
Stejný problém. Můj mail kchalupa@iol.cz
Dobrý den, mám stejnou zkušenost. Nechtěl by jste postupovat společně? Mám mail kchalupa@iol.cz
Také je možné se spojit se mnou ohledně dalšího postupu.. snažím sr o komunikací s Chládkem. Zatím nic moc. Mail Hawleys@seznam.cz
Dobrý den mám stejný problém.Email- romigota@seznam.cz
Dobrý den, stejná zkušenost. kdyby se zvažovala nějaká hromadná žaloba atd., dejte vědět. pavel.bycek@seznam.cz
Připojte svou pohledávku. Firma je v insolvenci:
https://isir.justice.cz/isir/ueu/evidence_upadcu_detail.do?id=1868D0E97764D623E06333F21FACFDF8
Také jsem uvažoval před léty o investici do sudu. Nejsem znalec, spíš lehký nadšenec do whisky a rumů. Trebitsch Whisky jsem chutnal, nepřišla mi katastrofální, jen málo výrazná. Jako začátek – proč ne. Za pár let by se mohli stařením dopracovat k zajímavějším kouskům. Taková byla moje úvaha. Portfolio a prodejce jsem chtěl prozkoumat, ale jak tu píšou ostatní, cenově to nebylo adekvátní.
Také mi přišla hodně drahá, přitom požitek nebyl až tak slibný. Navíc, říkal jsem si, co je to za nápad, prodávat whisky v 0,5l lahvích. Zřejmě marketingový trik na zákazníky, co při nákupu nekontrolují objem.
Bylo lákavé, že investicí měl být fyzicky sud se zrající whisky, takže v nejhorší variantě bych si přece odvezl 50l soudek třeba dvacetileté whisky.
Očividně jsem byl moc velký idealista.
Prostě strašné.