Whisky koktejly nejen na léto I.

Je tu léto. Nastal čas prázdnin, dovolených a dlouhých letních večerů, které jsou jako stvořeny pro klidné popíjení Vaší oblíbené whisky. Je to také skvělá příležitost zkusit to s whisky trochu jinak. Nalaďte se proto na klidné letní tóny a ponořte se mezi známé i neznámé whisky koktejly.


Manhattan

Podle nejrozšířenější verze se tento koktejl poprvé podával v roce 1874 v newyorském Manhattan Clubu na oslavě zvolení Samuela J. Tildena za guvernéra státu New York. Pravdou však je, že se tento koktejl podával už dříve a uvedená oslava ho jen zpopularizovala a dala mu jméno.

Whisky koktejly Manhattan

Na pravý Manhattan se používá zásadně americká whiskey, buď tradiční žitná (rye) nebo dostupnější bourbon. Pokud se koktejl dělá ze skotské whisky, není to Manhattan ale Rob Roy, o kterém se dočtete níže.

  • 5 cl whiskey
  • 2 cl Martiny Rosso nebo Cinzana
  • střik bitteru (Angostura)

Vše se promíchá s ledem a nalije do koktejlové sklenky. Kompotovaná třešnička nesmí chybět.

nahoru


Highball

Whisky koktejly Highball

Pod pojmenováním Highball se skrývají koktejly z whisky a nealkoholického nápoje. Klasickým zástupcem tohoto koktejlu je stará dobrá whisky se sodou. Jednoduchá a osvěžující klasika, kterou si třeba můžete oživit zázvorovu limonádou. Na tento koktejl se moc nedoporučují sherry whisky.

  • 4 cl whisky
  • 15 cl sody nebo zázvorové limonády

Pije se z vysoké highball sklenice.

nahoru


Old Fashioned

Whisky koktejly Old Fashioned

Jeden z nejstarších klasických koktejlů vznikl roku 1880 v pánském klubu v Louisville (Kentucky), kdy jeden z hostů nebyl spokojený s chutí bourbonu, a proto mu barman James E. Pepper drink vylepšil o trochu cukru, kapku bitteru a led. Ať už omylem nebo vědomě, stvořil tento klasický whisky koktejl.

  • 5 cl whisky
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička vody
  • střik bitteru (Angostura)

Podává se na ledu, ve sklence old fashioned.

nahoru


Skotské palírny

Rob Roy

Whisky koktejly Rob Roy

Tento koktejl byl poprvé namíchán v roce 1894 barmanem v New Yorkském hotelu Waldorf-Astoria na počest premiéry operety o skotském národním hrdinovi Robertu Roy MacGregorovi. Často se mu říká Scotch Manhattan. Od klasického Manhattanu se liší jen použitím skotské whisky místo té americké.

  • 5 cl whisky
  • 2 cl Martiny Rosso nebo Cinzana
  • střik bitteru (Angostura)

Vše se promíchá s ledem, nalije do koktejlové sklenky a přiloží nezbytná kompotovaná třešnička.

nahoru


Whisky Sour

Whisky koktejly Whisky Sour

První zmínka o tomto koktejlu se objevila v roce 1870 v jistém wisconsinském deníku. Jeho historie se však začala psát už v 18. století, kdy britští námořníci zjistili, že alkohol (rum, whisky) skvěle konzervuje citrónovou šťávu, která jim na dlouhých plavbách sloužila jako zásobárna vitamínu C.

  • 4,5 cl bourbonu
  • 3 cl čerstvé citronové šťávy
  • 1,5 cl cukrového sirupu
  • trochu vaječného bílku (může být, ale nemusí)

Pokud přidáte bílek, koktejl řádně protřepejte, ať se napění. Podává se na ledu ve sklence old fashioned.

nahoru


Harry Collins

Whisky koktejly Harry Collins

Patří do rodiny takzvaných Collins koktejlů (Tom Collins se například míchá z ginu).

  • 4,5 cl whisky
  • 3 cl limetkové šťávy
  • 1,5 cl cukrového sirupu
  • zázvorové pivo

Podává se ve vysoké highball skleničce s brčkem.

nahoru


Blood and Sand

Whisky koktejly Blood and Sand

Tento klasický koktejl byl pojmenovaný podle filmu Blood and Sand z roku 1922. První známá zmínka o receptu pochází z roku 1930 z knihy Savoy Cocktail Book.

  • 4 cl whisky
  • 2 cl třešňového likéru
  • 2 cl sladkého vermutu
  • 2 cl čerstvé pomerančové šťávy

Všechny ingredience protřepeme v shakeru spolu s ledem a podávejte v klasické koktejlové sklence.

nahoru


Whisky recenze

French 95

Whisky koktejly French 95

Koktejl French 95 je variantou klasického koktejlu French 75. Jen se místo ginu použije bourbon.

  • 2,5 cl bourbonu
  • 2 cl cukrového sirupu
  • 1,5 cl citronové šťávy
  • 3 cl pomerančové šťávy
  • šampaňské na dolití

Vše, mimo šampaňského, protřepeme v shakeru. Nalijeme do sklenky na šampaňské a až poté dolijeme šampaňským.

nahoru


Rusty Nail

Whisky koktejly Rusty Nail

Jeden z nejznámějších koktejlů míchaných výhradně ze skotské whisky. Kombinuje v sobě whisky a skotský likér Drambuie, který je vyráběný z whisky, medu, bylin a koření. První ověřená zmínka o tomto koktejlu se objevila v roce 1937. Tehdy však byl pojmenovaný B.I.F. Jmen od té doby vystřídal celou řadu a stále se snaží dostat mezi koktejlové klasiky.

  • 4 cl skotské whisky
  • 2 cl Drambuie likéru

Nalijeme do old fashioned sklenky s ledem a promícháme.

nahoru


God Father

Whisky koktejly God Father

Poprvé tento koktejl umíchal barman Joe Gilmore, který ve 40. letech 20. století působil v baru amerického hotelu Savoy. Koktejl se údajně jmenuje po románu Kmotr spisovatele Maria Puza. Vzhledem však k tomu, že tato kniha vyšla až v roce 1969, jde nejspíše jen o legendu.

Nalijeme do old fashioned sklenky s ledem a promícháme.

nahoru


Jestli se Vám dnešní článek o koktejlech z whisky líbil, můžete se brzy těšit na pokračování, ve kterém se seznámíme s whisky koktejly:


Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments