Whisky koktejly nejen na léto II.
Je tu léto. Nastal čas prázdnin, dovolených a dlouhých letních večerů, které jsou jako stvořeny pro klidné popíjení Vaší oblíbené whisky. Je to také skvělá příležitost zkusit to s whisky trochu jinak. Nalaďte se proto na klidné letní tóny a ponořte se mezi známé i neznámé whisky koktejly.
Vieux Carre
Koktejl Vieux Carre [voo-ka-ray] vytvořil v roce 1938 barman z New Orleans jménem Walter Bergeron. Byl pojmenován podle francouzského názvu francouzské čtvrti v New Orleans. Doslovný překlad zní Staré náměstí.
- 3 cl žitné whiskey
- 3 cl koňaku
- 3 cl sladkého vermutu
- 1 lžička bylinného likéru Bénédictine
- 2 střiky bitteru (Angostura)
Všechny ingredience promícháme s ledem a nalijeme do koktejlové sklenky.
Lynchburg Lemonade
Jeden z nejznámějších koktejlů z Jack Daniel’s Tennessee Whiskey. V roce 1980 ho stvořil barman z Alabamy jménem Tony Mason. Koktejl je pojmenovaný po městě Lynchburg v Tenessee, domově palírny Jack Daniel’s.
- 4 cl whisky Jack Daniel’s
- 2 cl pomerančového likéru (Bols Triple Sec)
- 1 cl limetkové šťávy
- citrónová limonáda nebo Sprite na dolití
V shakeru promícháme whiskey, likér a šťávu. Poté přelijeme do vysoké sklenice a přidáme limonádu.
Sazerac
Někteří tvrdí, že jde o nejstarší americký koktejl, jehož historie sahá až před Občanskou válku. Je pojmenovaný po koňaku Sazerac de Forge et Fils, což byla původní hlavní ingredience. Koňak však můžeme nahradit žitnou whisky nebo bourbonem.
- 5 cl žitné whisky
- 1 cl absintu
- kostka cukru
- 2 střiky bitteru (Angostura)
Podáváme v klasické old fashioned skleničce.
Algonquin
Algonquin koktejl byl pojmenován podle historického hotelu na Manhattanu.
- 4 cl žitné whisky
- 2 cl vermutu
- 2 cl ananasové šťávy
Všechny ingredience promícháme s ledem a nalijeme do koktejlové sklenky.
Whisky koktejly nejen na léto I.
Pickleback
Nejde o koktejl v pravém slova smyslu. Pickleback se skládá ze dvou panáků, které se vypijí hned po sobě. V prvním najdete irskou whiskey a v tom druhém lák od okurek.
- 4 cl irské whiskey
- 4 cl láku od okurek
Nalejte si dva panáky a s chutí do toho.
Boulevardier
Koktejl Boulevardier byl vytvořen v Paříži ve 20. letech minulého století. Jeho autorství je připisováno muži jménem Erskine Gwynne, který v té době založil a vydával stejnojmenný časopis.
- 1,5 dílu bourbonu
- 1 díl sladkého vermutu
- 1 díl campari
Všechny ingredience promícháme s ledem a nalijeme do old fashioned sklenky.
Irish Coffee
I když se to nezdá, také známá irská káva je koktejl. Údajně byla poprvé namíchána ve 40. letech minulého století na dnešním irském Shannonově letišti, kde jedné mrazivé noci přistála skupina Američanů. Joe Sheridan, hlavní kuchař, jim pak na zahřátí přidal do kávy trochu whiskey.
- 9 cl horké kávy
- 4 cl irské whiskey
- smetana
- 1 lžička cukru
Nejdříve ve sklence smícháme whiskey s půl lžičky cukru. Poté přidáme kvalitní kávu. Smetanu rozšleháme se zbytkem cukru a pomalu nalijeme do sklenky.
Hot Toddy
A na závěr tu máme něco na zahřátí. Jde o variaci na český grog. Místo rumu však použijeme whisky.
- panák whisky
- med
- citron
- horká voda nebo čaj
Jestli se Vám dnešní článek o koktejlech z whisky líbil, přečtěte si také první část našeho článku, ve kterém jsme se seznámili s whisky koktejly:
Hele, u irske whisky mas 2× panak whiskey. Ne ze by mi to vadilo, ale asi to tam patri jednou, ne?
Pravdu máš. Dva panáky by asi byly moc :-). Díky, opraveno.
Jsi trapnej
Vnímám koktejl Pickleback, jako vyprošťovací proceduru po náročném, koktejlovém, letním večeru. 🙂
Také bych řekl, že to je jeho poslání.
Na Pickleback mě vzal jeden kamarád v New Yorku a je to opravdu pro otrlé😀 amíci nemají klasické nakládané okurky jako my, ale jsou tak na půli cesty mezi naši nakládačkou a kvašákem, což chuti dává opravdu jiný rozměr😀
Zkusím to 2 jsou akorát