Whisky koktejly nejen na léto I.
Je tu léto. Nastal čas prázdnin, dovolených a dlouhých letních večerů, které jsou jako stvořeny pro klidné popíjení Vaší oblíbené whisky. Je to také skvělá příležitost zkusit to s whisky trochu jinak. Nalaďte se proto na klidné letní tóny a ponořte se mezi známé i neznámé whisky koktejly.
Manhattan
Podle nejrozšířenější verze se tento koktejl poprvé podával v roce 1874 v newyorském Manhattan Clubu na oslavě zvolení Samuela J. Tildena za guvernéra státu New York. Pravdou však je, že se tento koktejl podával už dříve a uvedená oslava ho jen zpopularizovala a dala mu jméno.
Na pravý Manhattan se používá zásadně americká whiskey, buď tradiční žitná (rye) nebo dostupnější bourbon. Pokud se koktejl dělá ze skotské whisky, není to Manhattan ale Rob Roy, o kterém se dočtete níže.
- 5 cl whiskey
- 2 cl Martiny Rosso nebo Cinzana
- střik bitteru (Angostura)
Vše se promíchá s ledem a nalije do koktejlové sklenky. Kompotovaná třešnička nesmí chybět.
Highball
Pod pojmenováním Highball se skrývají koktejly z whisky a nealkoholického nápoje. Klasickým zástupcem tohoto koktejlu je stará dobrá whisky se sodou. Jednoduchá a osvěžující klasika, kterou si třeba můžete oživit zázvorovu limonádou. Na tento koktejl se moc nedoporučují sherry whisky.
- 4 cl whisky
- 15 cl sody nebo zázvorové limonády
Pije se z vysoké highball sklenice.
Old Fashioned
Jeden z nejstarších klasických koktejlů vznikl roku 1880 v pánském klubu v Louisville (Kentucky), kdy jeden z hostů nebyl spokojený s chutí bourbonu, a proto mu barman James E. Pepper drink vylepšil o trochu cukru, kapku bitteru a led. Ať už omylem nebo vědomě, stvořil tento klasický whisky koktejl.
- 5 cl whisky
- 1 čajová lžička cukru
- 1 čajová lžička vody
- střik bitteru (Angostura)
Podává se na ledu, ve sklence old fashioned.
Skotské palírny
Rob Roy
Tento koktejl byl poprvé namíchán v roce 1894 barmanem v New Yorkském hotelu Waldorf-Astoria na počest premiéry operety o skotském národním hrdinovi Robertu Roy MacGregorovi. Často se mu říká Scotch Manhattan. Od klasického Manhattanu se liší jen použitím skotské whisky místo té americké.
- 5 cl whisky
- 2 cl Martiny Rosso nebo Cinzana
- střik bitteru (Angostura)
Vše se promíchá s ledem, nalije do koktejlové sklenky a přiloží nezbytná kompotovaná třešnička.
Whisky Sour
První zmínka o tomto koktejlu se objevila v roce 1870 v jistém wisconsinském deníku. Jeho historie se však začala psát už v 18. století, kdy britští námořníci zjistili, že alkohol (rum, whisky) skvěle konzervuje citrónovou šťávu, která jim na dlouhých plavbách sloužila jako zásobárna vitamínu C.
- 4,5 cl bourbonu
- 3 cl čerstvé citronové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- trochu vaječného bílku (může být, ale nemusí)
Pokud přidáte bílek, koktejl řádně protřepejte, ať se napění. Podává se na ledu ve sklence old fashioned.
Harry Collins
Patří do rodiny takzvaných Collins koktejlů (Tom Collins se například míchá z ginu).
- 4,5 cl whisky
- 3 cl limetkové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- zázvorové pivo
Podává se ve vysoké highball skleničce s brčkem.
Blood and Sand
Tento klasický koktejl byl pojmenovaný podle filmu Blood and Sand z roku 1922. První známá zmínka o receptu pochází z roku 1930 z knihy Savoy Cocktail Book.
- 4 cl whisky
- 2 cl třešňového likéru
- 2 cl sladkého vermutu
- 2 cl čerstvé pomerančové šťávy
Všechny ingredience protřepeme v shakeru spolu s ledem a podávejte v klasické koktejlové sklence.
Whisky recenze
French 95
Koktejl French 95 je variantou klasického koktejlu French 75. Jen se místo ginu použije bourbon.
- 2,5 cl bourbonu
- 2 cl cukrového sirupu
- 1,5 cl citronové šťávy
- 3 cl pomerančové šťávy
- šampaňské na dolití
Vše, mimo šampaňského, protřepeme v shakeru. Nalijeme do sklenky na šampaňské a až poté dolijeme šampaňským.
Rusty Nail
Jeden z nejznámějších koktejlů míchaných výhradně ze skotské whisky. Kombinuje v sobě whisky a skotský likér Drambuie, který je vyráběný z whisky, medu, bylin a koření. První ověřená zmínka o tomto koktejlu se objevila v roce 1937. Tehdy však byl pojmenovaný B.I.F. Jmen od té doby vystřídal celou řadu a stále se snaží dostat mezi koktejlové klasiky.
- 4 cl skotské whisky
- 2 cl Drambuie likéru
Nalijeme do old fashioned sklenky s ledem a promícháme.
God Father
Poprvé tento koktejl umíchal barman Joe Gilmore, který ve 40. letech 20. století působil v baru amerického hotelu Savoy. Koktejl se údajně jmenuje po románu Kmotr spisovatele Maria Puza. Vzhledem však k tomu, že tato kniha vyšla až v roce 1969, jde nejspíše jen o legendu.
- 3,5 cl skotské whisky
- 3,5 cl Amaretta (nejlépe Amaretto Disaronno)
Nalijeme do old fashioned sklenky s ledem a promícháme.
Jestli se Vám dnešní článek o koktejlech z whisky líbil, můžete se brzy těšit na pokračování, ve kterém se seznámíme s whisky koktejly: