Recenze whisky Dlabka
Palírnu Dlabka najdete ve Svijanském Újezdu, jen co by kamenem dohodil od Českého ráje. Pálit se zde začalo v roce 2000. Zpočátku to byly ovocné destiláty a gin. Poté přišla na řadu whisky. Sladinu berou z blízkých pivovarů i z bruntálské sladovny (nakouřený slad). Pro zrání své whisky využívají sudy různých typů. Najdete tu sudy po bourbonu, nové vypálené sudy či sudy po různých fortifikovaných vínech. Experimentují i se sudy, ve kterých zrály ovocné pálenky z produkce palírny.
Na podzim roku 2024 palírna představila dvojici svých inauguračních stáčení. První je nenakouřená whisky zrající v sudech po bourbonu Dlabka Whisky Double Bourbon Barrel. Druhá, Dlabka Whisky Peated Pedro Ximénez Barrel, pak byla vyrobena s jemně nakouřeného sladu (20 ppm) a zrála v sudech po sherry Pedro Ximénez. V dnešní recenzi tuto dvojici pak doplní nejnovější stáčení Dlabka Whisky Apricot Cask Finish, které dozrávalo v sudech po meruňkovici z palírny Dlabka. Ještě doplním, že všechny tři stáčení jsou stále dostupné na e-shopu palírny Dlabka.
Dlabka Whisky Double Bourbon Barrel
Věk: NAS Síla: 45% Sudy: bourbon WB: WB261100
Zpočátku cítím jemnou spáleninku. Pak se objeví tóny vanilkové zmrzliny a trochu i sladu.
Chuť je svěží, ovocná. Na tak mladou whisky pěkně pitelná. V závěru se pak objevuje trocha hořkosti.
Překvapivě pitelná whisky. Sudy po bourbonu zde byly cítit. Whisky ničím vyloženě nezaujme, ale rozhodně neurazí.
79 % (jak hodnotím)
Dlabka Whisky Peated Pedro Ximénez Barrel
Věk: NAS Síla: 45% Sudy: PX WB: WB260954
Hned zkraje mě překvapí kouřové tóny, ze kterých však cítím spíše nepříjemnou spáleninu. Až v pozadí je trocha sušených švestek.
Po napití mě přivítá sherry. Whisky je ho plná. Dostaví se i trocha mých milovaných sirných tónů. Kouř přichází až v druhém sledu, ale pak v puse vydrží dlouho.
Dobrá whisky s výrazným vlivem sherry sudů. Škoda jen toho stylu kouře, který mi ve vůni moc neseděl.
82 % (jak hodnotím)
Dlabka Whisky Apricot Cask Finish
Věk: NAS Síla: NAS% Sudy: bourbon & meruňkovice WB: bude doplněno
Vůně je oproti předchozím o dost méně výrazná. Cítím lehce vanilku a nádech ovoce.
V chuti je sladká s lehkým nádechem hořkosti a moc nezaujme. Co však zaujme hodně je exploze meruněk, která v ústech zůstává dlouho o napití.
Jasná volba pro fanoušky meruněk. Mě však ničím jiným nezaujala.
77 % (jak hodnotím)
S českými whisky se v posledním roce roztrhl pytel a zdá se, že brzdit se jen tak nebude. Srdce českého whisky patriota jistě zaplesá, nemůže si však nevšimnou jisté rostoucí nasycenosti toho našeho malého rybníčku. Pryč je doba, kdy se po každé limitce z české palírny jen zaprášilo. A to už vůbec nemluvím o inauguračních stáčeních. Situace, kdy jsou whisky řadu měsíců po vydání stále ještě dostupné na oficiálních e-shopech mě nutí přemýšlet, kolik palíren se s vidinou nastupujícího whisky boomu, rozhodlo vsadit vše. Nastává doba, kdy k úspěšným prodejům nestačí jen označení česká whisky. Bude potřeba vyniknout, bude potřeba zaujmout. Kdo to zvládne?
Čtěte také:
Odběr novinek:
Doporučuji čtenářům podívat se na recenzi prvních dvou těchto whisky na whiskyonline.cz. Možná někdo nabude stejného dojmu jako já, totiž že nemůže jít v obou recenzích o stejné whisky 🙂
Vsak kazdeho nazor jak mu to chutna. Ja mel tu apricot jako 2letou jakovzorek, a krom toho ze to bylo mlade, to zas velky pru… nebyl. Na tu mladost to bylo ok. Takze proc ne. I kdyz Komarka rad ctu, neni to dogma.
Dogma samozřejmě ne, ale tak velký rozptyl v hodnocení prostě pochybnosti vyvolává. U mne tím víc, že už jsem tady dřív ventiloval názor o nadhodnocování české produkce na Poznej whisky.