Skotské palírny #26 – Kilchoman [kil•ho•man]

Kilchoman

Donedávna nejmladší palírna na ostrově Islay vznikla v roce 2005 na farmě Rochside. Tím se také stala nejzápadnější skotskou palírnou. Cílem majitele a zakladatele palírny Kilchoman Anthonyho Willse nebylo nic menšího než produkovat typickou Islay whisky z vlastních surovin.

Palírna využívá ječmen vypěstovaný na farmě v okolí palírny. 30% sladu si produkuje sama, zbytek si nechává sladovat v Port Ellen. Nejmenší palírna na ostrově nedávno prošla výrazným rozšířením. V květnu letošního roku byl dokončen nový still house, díky kterému se počet destilačních kotlů zvýší na čtyři. Kvůli zachování charakteru destilátu, je celý still house přesnou kopií toho stávajícího. Spolu s dalšími rozšířeními se tak produkce palírny zdvojnásobí na 460 000 litrů čistého alkoholu ročně.

Toto rozšíření také palírně umožní více experimentovat. Už teď na pozemcích pěstují více druhů ječmene a chystají také zkoušet vliv různých druhů kvasnic. Jelikož nic ze své produkce neprodávají do míchaných whisky, materiálu na pokusy mají dost.

Základní řadu palírny tvoří dvě NAS whisky Machir Bay a Sanaig. Každoročně také vychází limitovaná whisky Kilchoman 100% Islay, v sudech po sherry zrající Loch Gorm a jednosudová Single Cask.

https://kilchomandistillery.com/

Palírna Kilchoman
Palírna Kilchoman

V příštím díle našeho putování opět navštívíme Speyside a tentokrát se podíváme do palírny Glen Grant.

Zde najdete seznam palíren navštívených v našem seriálu

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.