Skotské palírny #39 – Deanston [deen•stun]

V roce 1785 byla na břehu řeky Teith založena tkalcovna. Vybudoval jí Sir Richard Arkwright, jeden z průkopníků průmyslové revoluce. Kolem tkalcovny postupně vyrostlo městečko Deanston. Tkalcovna zde fungovala až do roku 1965, kdy byl její provoz ukončen, a z historické tkalcovny se stala palírna whisky, která díky tomu vděčí za velmi netradiční vzhled.


palírna Deanston

Oblast: Highlands
Založena: 1965
Majitel: Distell International Ltd.
Kapacita: 3,0 mil. litrů
Web: https://www.deanstonmalt.com/


Palírna Deanston se otevřela 17. října 1966. Celá rekonstrukce stála 300 000£ a trvala devět měsíců. První single malt whisky, lahvovaná v roce 1971, nesla jméno Old Bannockburn. První single malt whisky nesoucí jméno palírny Deanston se objevila až v roce 1974. Většina produkce se však používala do míchaných whisky. Krize z 80. let na palírnu tvrdě dopadla a palírna se v roce 1982 uzavřela. Znovu se otevřela až v roce 1990, kdy jí koupila společnost Burn Stewart Distillers. Poslední změna majitele proběhla v roce 2013, kdy společnost Burn Stewart Distillers koupil Distell.

Palírna Deanston bere vodu z blízké řeky Teith. V palírně provádějí neobvykle dlouhou fermentaci (85 hodin), která jejich destilátu dodává voskový nádech. K destilaci pak slouží dva páry kotlů. Palírna rovněž disponuje malou vodní elektrárnou, pokrývající spotřebu palírny.


Skotské palírny

Návštěvnické centrum zde bylo otevřeno až v roce 2012. Podle mnohých však patří mezi nejlepší návštěvnická centra ve Skotsku.

Základní řadu palírny tvoří whisky bez udání věku Deanston Virgin Oak a Deanston 12 Years Old. Tyto whisky pak doplňuje celá řada limitovaných edic, které dozrávají v různých typech sudů. Palírna také pravidelně produkuje menší množství organické whisky vyrobené výhradně z bio ječmene.

palírna Deanston
Palírna Deanston

V příštím díle našeho seriálu o skotských palírnách se vydáme na Orkneje do palírny Scapa.


Čtěte také:

4 komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.