Týdeník #1/25
Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, co nového se v tomto týdnu ve světě whisky událo? Jste, jako vždy, na správném místě.
Gold Well a Old Cock Batch 4
Ke konci ledna proběhlo na Svachovce tradiční sraz whiskařů. Při této příležitosti byla také představena již čtvrtá edice společného projektu palíren Svach a Rudolf Jelínek, konkrétně pak Lukáše Andrlíka a Mirka Motyčky (o předchozí jsme psali zde). Ti jsi v roce 2020 vyměnili část sudů své whisky a vzájemně je smíchali. Vznikly tak míchané whisky Gold Well a Old Cock, které v sobě kombinují whisky Old Well a Goldcock v poměru 60:40, respektive 40:60.
V současné 4. edici jsou whisky v poměru 75:25. Svachovka poskytla nekouřovou whisky ze sudu po víně Riesling a Rudolf Jelínek pak svůj Goldcock Peated. Plnění ze Svachovky má obsah alkoholu 51,5 % a bylo stočeno 360 lahví. Detaily o plnění z Vizovic ještě nejsou známé.
Whisky Gold Well Batch 4 můžete zakoupit na e-shopu palírny za 1 490,-. Plnění Old Cock by se mělo na e-shopu objevit do dvou týdnů.
Omezování výroby
O tom, že se nám ve Skotsku pomalu plní další whisky loch se mluví již pár let. Stále rostoucí produkce, způsobená jak výstavbou nových palíren, tak rozšiřováním těch stávajících, neodpovídala vývoji spotřeby skotské whisky ve světě. Když se navíc začne výrazně propadat i export (za prvních 9 měsíců roku 2024 se propadl o 28,5 %), musí i velcí hráči reagovat. Dostávají se k nám tak informace o omezování výroby i v takových palírnách jako je Ardbeg, Glenmorangie či Bowmore.
Naposledy přišla překvapivá zpráva z palírny Glenlassaugh. Ta nedávno sklidila uznání s re-designem své základní řady. Nyní však oznámila, že přerušuje výrobu do konce roku. Pak by se měla opět rozjet, údajně. Zda se tak stane je ve hvězdách. Není asi třeba dodávat, že blížící se cla tomu moc nepomohou.
Krátké zprávy
Buffalo Trace Experimental Spirits Distilled from Grain and Hops
Kentucká palírna Buffalo Trace uvedla na trh své 26. vydání z Experimentální kolekce. Novinka s názvem „Experimental Spirits Distilled from Grain and Hops“ (45% ABV) zkoumá vliv chmele na výsledný chuťový profil destilátu. Před více než deseti lety mistr destilatér Harlen Wheatley infuzoval surový destilát dvěma druhy chmele – Saaz noble hops z Česka, běžně používaným v ležácích, a Zythos, americkým chmelem s tropickými a bylinnými tóny. Po třicetiminutové infuzi byl destilát znovu destilován a zrál ve vypálených sudech z bílého dubu po dobu jedenácti let a sedmi měsíců
Tailored Spirits The Experimental Series
Edinburská společnost Tailored Spirits Co. uvedla na trh svou první whisky sérii s názvem The Experimental Series, která zahrnuje tři single malt skotské whisky. První je AXIS, 7letá silně rašelinová whisky Croftengea Loch Lomond s obsahem alkoholu 58,8 %, zrající v sudu po Oloroso Montilla. Druhým je BUCK, 13letá whisky Fettercairn (54,1 %), která dozrávala v sudu po španělském červeném víně Ribera del Duero. Třetím experimentem je CLAW, 8letá lehce kouřová whisky Ardmore (60,4 %), která zrála v sudech po bourbonu a následně v sudu po koňaku. Ceny od 59,50 do 74,50 liber.
Brave New Spirits Cask Masters
Glasgowská nezávislá stáčírna Brave New Spirits uvedla na trh novou řadu Cask Masters, která zahrnuje osm nových single cask whisky z různých palíren v oblastech Highland a Speyside. Tato řada se zaměřuje na kombinaci výrazného charakteru, přístupnosti a dostupnosti. Každá whisky zrála nebo finishovala v různých typech sudů. Mezi prvními osmi lahvemi jsou například Craigellachie 9letá (48,1 % ABV) dozrávajícíc v sudu po Chateau Larose-Trintaudon, Inchmurrin 10letá (48,1 % ABV) zrající v sudu po bourbonu a Benrinnes 13letá (51,9 % ABV) zrající v sudu po Oloroso sherry
Glenlivet 40 Year Old
Palírna Glenlivet uvedla na trh nejstarší stálé plnění 40letou single malt skotskou whisky s obsahem alkoholu 46,9 %. Tato whisky nejprve zrála v ex-bourbonových sudech a následně dozrávala v sudech ze španělského Jerezu, které byly napuštěny speciální směsí sherry Oloroso a Pedro Ximénez. Výsledkem je aroma domácího jahodového džemu, rozinek, skořice, muškátového oříšku a opékaného dubu. Láhev má protáhlý tvar inspirovaný původním designem whisky Glenlivet a je uložena v elegantním měděném pouzdře, které odkazuje na destilační kotle palírny. Cena této whisky je 4 600 liber a je dostupná u vybraných prodejců.
Sexton Irish Whiskey
Sexton Irish Whiskey uvedla na trh novou 11letou single malt whiskey s obsahem alkoholu 43 %, která bude dostupná exkluzivně v prodejnách duty-free. Tato irská single malt whiskey zrála minimálně 11 let v sudech po sherry Oloroso. Vyrobena byla ze 100% irského sladového ječmene a byla třikrát. Tato edice bude k dispozici koncem měsíce v duty-free obchodech za doporučenou cenu 41 €.
Mac-Talla Virgin Oak
Společnost Morrison Scotch Whisky Distillers uvedla na trh novou limitovanou edici single malt whisky z Islay pod značkou Mac-Talla. Tato whisky, bez udání věku, zrála v kombinaci sudů po bourbonu a nových amerických dubových sudech s nejvyšším stupněm vypálení. Následně dozrávala v nových dubových sudech. Lahvována je s obsahem alkoholu 53,8 % a bude dostupná od 13. února za cenu 74 liber.
Highland Park 56 Year Old
Palírna Highland Park uvedla na trh svou dosud nejstarší whisky – 56letou single malt, limitovanou na 170 lahví s cenou 40 000 liber. Tato edice pochází z dosud neochutnaného sudu z roku 1968, který byl vybrán mistrem whisky Gordonem Motionem v roce 2008 pro dozrávání v sudech po sherry. Design lahve a obalu byl inspirován přírodními krásami a kulturou Orknejí, zejména stojícími kameny Stenness, a na jeho tvorbě se podíleli řemeslník John Galvin a designér skla Michael Rudak. Tato 56letá whisky překonává předchozí nejstarší edici palírny, 54letou whisky uvedenou v únoru 2023.
Bouře Éowyn
Bouře, která zasáhla západní pobřeží Skotska 24. ledna 2025, způsobila škody na několika palírnách na ostrově Islay. Palírna Ardbeg v Port Ellenu, vlastněná společností Moët Hennessy, utrpěla poškození střechy a mořské zdi. Naštěstí nebyl nikdo zraněn, protože zařízení bylo předem uzavřeno z preventivních důvodů. Kvůli vzniklým škodám zůstane palírna, včetně návštěvnického centra, obchodu, kavárny a výrobních prostor, několik dní uzavřena, aby bylo možné zajistit bezpečnost zaměstnanců a návštěvníků
Spirit of Speyside
Organizátoři festivalu Spirit of Speyside, který letos slaví 26. výročí, představili program pro rok 2025. Festival se uskuteční od 30. dubna do 5. května a nabídne přibližně 500 akcí na 89 místech v oblasti Speyside, včetně několika palíren běžně nepřístupných veřejnosti. Program zahrnuje například prohlídku palírny Glenfiddich s Brianem Kinsmanem, šestichodové degustační menu v nové restauraci Time Spirit v palírně Macallan či exkluzivní zážitek v palírně Glen Moray s Fraserem Campbellem a hosty. Festival začne 30. dubna slavnostní večeří, kterou spolupořádá společnost Speyside Distillers Ltd., a 2. května se uskuteční tradiční ceilidh pro návštěvníky. Obě akce se poprvé konají v hotelu Macdonald Highlands v Aviemore. Loňský ročník přinesl místní ekonomice přes 2,2 milionu liber, s nárůstem prodeje vstupenek o 23 % a návštěvníky z 39 zemí. Vstupenky jsou v prodeji od 3. února na webu festivalu.
Čtěte také:
Odběr novinek: