Whisky týdeník 33/2019

Vítáme Vás u nového vydání Whisky týdeníku. Tento týden se nám sešla celá řada zajímavých whisky. Lagavulin přidává novou whisky do své základní řady. Glenfiddich představil whisky, která zrála v sudech po víně z Taiwanu. Johnnie Walker vydává poslední část edice John Walker. Bruichladdich ukázal trojici ročníkových whisky z edice Barley Exploration. Nová whisky z palírny Bowmore je exklusivně pro Čínu a Cù Bòcan má rovnou celou novou základní řadu.

Lagavulin rozšiřuje základní řadu

Lagavulin 10y
Lagavulin 10y

Palírna Lagavulin rozšiřuje svou základní řadu o novou 10letou whisky. Určena však bude jen pro duty free obchody.

Tato nová whisky z Islay zrála v sudech po bourbonu. Jak už v (ne)jednou v palírně použitých, tak v omlazených. Po ochutnání nejdříve ucítíte tóny sladkosti a slanosti, které pak postupně přecházejí do zakončení s tóny koření a kouře. Lahvována byla s obsahem alkoholu 43%.

Nový Lagavulin bude dostupný v řetězci travel free obchodů Dufry. Cena je 50 liber.

Dva nové Glenfiddichy jen pro Taiwan

Glenfiddich Spirit of Taiwan
Glenfiddich Spirit of Taiwan

Známá palírna ze Speyside vydává dvě nové whisky do své edice Spirit of Taiwan. 26eté Glenfiddich Black Queen a Glenfiddich Ice Breaker. Obě whisky zrály 25 let v sudech z amerického dubu a poté se na 14 měsíců přemístily do sudů po červeném víně z vinařství Shu-Sheng Domaine z Taiwanu. Nejde o první whisky z palírny Glenfiddich v této edici. Již v minulém roce byla v rámci Spirit of Taiwan vydána whisky Vino Formosa Rosso Cask Finish.

Víno, které předtím v sudech zrálo, bylo vyrobeno z hroznů odrůdy Black Queen. Však pro víno ze sudů určených pro whisky Ice Breaker se použila moderní metoda výroby. Základem této metody je zmražení hroznů suchým ledem. To naruší buněčné stěny a umožní tak z hroznů získat tmavší a bohatší šťávu.

Bylo stočeno 280 lahví whisky Black Queen s obsahem alkoholu 54,1% a 290 lahví whisky Ice Breaker s obsahem alkoholu 53,4%. Whisky budou ke koupi pouze na Taiwanu a to za 995 liber za láhev.

Poslední sud Johna Walkera

John Walker Last Cask
John Walker Last Cask

Johnnie Walker vydává poslední whisky své ultra prémiové limitované edice John Walker. Šlo o řadu ‚triple matured‘ míchaných whisky, která nyní končí. Společnost však nevylučuje použití značky John Walker pro jiné budoucí edice.

John Walker Last Cask obsahuje jak obilné whisky ze zaniklých palíren Port Dundas či Cambus, tak i ze stále otevřené palírny Cameronbridge. Použité sladové whisky pak pocházejí z palíren Cardu, Mortlach, Clynelish, Dailuaine, Talisker a ze zavřené palírny Glen Albyn. Všech devět palíren produkovalo whisky během života Johna Walkera v letech 1805 – 1857. Tyto whisky zrály odděleně a pak se spojily v posledním sudu, který obsahoval plaňky staré až 100 let. Sud byl poté vyřazen a již nebude používán.

Whisky byla lahvována s obsahem alkoholu 40% a bylo naplněno 330 ručně vyrobených karaf. Whisky je od tohoto měsíce dostupná v Číně. V říjnu pak bude uvolněná i pro zbytek světa. Cena je 2 550 liber.

Nové přírůstky do edice Bruichladdich Barley Exploration

Bruichladdich Barley Exploration
Bruichladdich Barley Exploration

Palírna Bruichladdich z ostrova Islay je známa svými experimenty a svou iniciativou ohledně používání lokálních surovin, hlavně pak ječmene. Teď palírna vydává tři nové ročníkové whisky v rámci své edice Barley Exploration. The Organic 2010, Bere Barley 2010 a Islay Barley 2011 zkoumají, jaký vliv má ječmen na výslednou chuť whisky.

Bruichladdich The Organic 2010 je 8letá whisky. Zrála v sudech z amerického dubu a byla stočena s obsahem alkoholu 50%. Whisky je vyrobena z ječmene z farmy Mid Coul v Inverness a při jeho pěstování nebyly použity žádné pesticidy, herbicidy ani umělá hnojiva. Cena láhve je 75 liber.

Bruichladdich Bere Barley 2010 byla vyrobena ze vzácné odrůdy ječmene z farem Weyland & Watersfield, Richmond Villa, Quoyberstane a Northfield. Tato odrůda má o 50% nižší výtěžnost než běžně používané odrůdy. Má však dodat whisky jedinečný chuťový profil. Tato whisky zrála 8 let v sudech z amerického dubu a byla stočena s obsahem alkoholu 50%. Cena láhve je 75 liber.

Při výrobě Bruichladdich Islay Barley 2011 pak byl použit pouze ječmen z ostrova Islay. 75% této 6leté whisky zrálo v sudech po bourbonu, 25% zrálo v sudech po víně. Cena láhve je 50 liber. Všechny tři whisky jsou dostupné na stránkách palírny. Na světový trh budou uvedeny později tento rok.

V palírně se i nadále chtějí zaměřovat na využívání lokálního ječmene při výrobě whisky. Letos vysadily, na testovacích plochách kolem palírny, na šedesát odrůd ječmene. Mimo jiné je zajímá, která odrůda se nejlépe vyrovná s počasím na západním pobřeží Skotska.

Bowmore představuje čínskou Dragon Edition

Bowmore Dragon Edition
Bowmore Dragon Edition

Nejstarší palírna na ostrově Islay vydává novou 36letou whisky. Bowmore Dragon Edition je první ze čtyř whisky, které uctí Čtyři ochránce z čínské mytologie. Jde o Azurového draka východu, Rumělkový pták jihu, Bílý tygr západu a Černá želva severu.

Všechny čtyři whisky zráli ve stejných sudech jako ikonická Bowmore 30 Year Old Sea Dragon, která byla vydána v letech 1990 (v keramické láhvi), 2006 a 2012. Tyto ex-sherry sudy dodaly whisky vůni tropického ovoce a karamelizovaného pomeranče. V chuti pak lze nalézt tóny sušeného ovoce, pražené kávy či hořké čokolády.

Bylo vyrobeno pouze 888 lahví této dračí edice. Whisky bude exkluzivně k dostání na whisky show Whisky L! 2019 v Šanghaji (10. – 12. srpna). Dále pak u vybraných čínských prodejců. Cena láhve je 2 000 dolarů.

Kouřový bratr Tomatinu má novou produktovou řadu

Řada Cù Bòcan
Řada Cù Bòcan

Cù Bòcan, značka rašelinných whisky z palírny Tomatin, výrazně změnil design a složení své základní řady.

Značka byla představena v roce 2013 a brzy si získala početný zástup fanoušků. V palírně Tomatin tak každou zimu zasvětí produkci této whisky. Nyní, spolu s novým designem, chtějí japonští majitelé značku etablovat jako místo pro experimenty a pokusy s různými typy sudů.

Základní řada je nyní tvořena whisky:

Cù Bòcan Signature, která zrála v sudech po bourbonu, oloroso sherry a nových dubových sudech

Cù Bòcan Creation #1, která zrála v sudech po stoutu a víně Bacalhôa Moscatel de Setúbal

Cù Bòcan Creation #2, která zrála v sudech po japonské pálence Šóčú a v nových sudech z evropského dubu. 

Všechny whisky jsou bez udání věku. Lahvovány jsou s obsahem alkoholu 46%, bez dobarvování či filtrace za studena. Dostupné jsou od srpna s cenou 45 liber za Signature a 60 liber za Creation #1 a Creation #2.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.