Whisky týdeník 12/2020

Poslední týdny moc novým whisky nepřejí. Palírny zastavují provozy a na nové whisky si moc lidí nevzpomene. Přesto se mi ještě povedlo vyšťourat dvě novinky a díky tomu vás mohu i tento týden přivítat u nového Whisky týdeníku. Dnes začneme na Skotské vysočině v palírně Tullibardine, která představila novou 15letou whisky. Poté si netradičně odskočíme do Japonska, kde společnost Yoshino Spirits představila první whisky smíchanou s mořskou vodou.

Tullibardine přidává whisky do kolekce Fine Aged

Nová whisky Tullibardine 15 Year Old

Palírna z oblasti Highlands přidává do své Fine Aged Collection novou whisky, která byla destilována po znovuotevření palírny Tullibardine v roce 2003.

Tullibardine 15 Year Old zrála v sudech po bourbonu. Lahvována byla s obsahem alkoholu 43%. Najdete v ní tóny sušeného sena, fialek, hřebíčku či vanilkové zmrzliny.

Whisky se v edici Fine Aged Collection postaví po bok 20leté a 25leté whisky.

Japonská whisky s mořskou vodou

Nová whisky Umiki

Japonská společnost Yoshino Spirits Co vytvořila první whisky na světě obsahující mořskou vodu.

Název nové míchané whisky Umiki je složen z japonských slov umi (oceán) a ki (strom). Právě oceán je zdroj života na zemi a borovice je japonský symbol života. Whisky proto vznikla smícháním mořské vody z Tichého oceánu s japonskými sladovými a obilnými whisky. Výsledná whisky pak dozrávala v sudech z borovice.

Whisky bude od dubna dostupná ve Spojených státech a Asii. Od května pak ve zbytku světa.


Čtěte také:

Whisky týdeník 11/2020

Recenze whisky Eden Mill

Souboj o krále ostrova Islay

Jeden komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.