České palírny

Zámecká palírna Blatná

Palírna byla založena u zámku Blatná v roce 1885. Věnovali se hlavně ovocným pálenkám. Až před několika lety se rozhodli zkusit také whisky.

Nedávno palírna vydala svoji první 3letou whisky Martin’s Barrel. Ta se vyznačuje použitím nakouřeného sladu a trojitou destilací.

nahoru

Rudolf Jelínek

Začneme asi nejoblíbenější značkou české whisky, kterou je whisky GoldCock z likérky Rudolf Jelínek.

Historie této whisky sahá až do 70. let minulého století do Těšenic u Olomouce. Zde v roce 1973 proběhla první destilace. Výsledkem byla whisky King Barley (ve volném překladu Král ječmínek). O šest let později na ní navázala nová whisky, která dostala jméno GoldCock. Obliba této whisky utěšeně rostla až do roku 1989. Následné společenské a ekonomické změny hanácké whisky moc nepřály (také se rozpadl největší odběratel Sovětský svaz). Po privatizaci se v palírně snažili výrobu whisky opět pozvednout, ale neúspěšně. V roce 2002 zde byl vypálen poslední destilát a palírna se pak, včetně sudových zásob, ocitla v dražbě.

Ochrannou známku i zásoby whisky získala společnost Rudolf Jelínek. Ti pokračovali v lahvování 3leté blended a 12leté single malt whisky. Zároveň připravovali znovuoživení výroby. V roce 2008 pak proběhla první destilace nové whisky GoldCock (od roku 2016 se whisky destiluje pravidelně vždy v květnu a červenu). Zároveň likérka zrevidovala starší zásoby a vydala limitované edice původní whisky z roku 1992 a 1995. V roce 2016 se na pultech obchodů objevila první whisky GoldCock v 8leté variantě. Od roku 2018 je pak v nabídce whisky 10letá, která je základním kamenem nabídky palírny. Vedle tohoto plnění společnost také experimentuje s dozráváním v různých typech sudů.

nahoru

Destilérie Svach

Svachovka je areál skládající se z hotelu, lázní a pivovaru Glokner nedaleko Českého Krumlova. V posledních letech tu vznikla i palírna, kde se rozhodli vyrábět i single malt whisky Old Well.

Palírna již svým fanouškům nabídla jednoletý spirit History begins a dvouletý History continues. 24. října pak představila kolekci své první whisky.

Recenze:
Večer se Svach’s Old Well Whisky

nahoru

Lihovar Tōsh

Nový lihovar Tōsh navazuje na palírnu, kde se v 70. letech minulého století zrodily whisky King Barley a GoldCock.

Lihovar využívá vybavení, které se používalo pro výrobu původní whisky. První destilát zde byl vypálen v roce 2017. Proto zatím v nabídce nenajdete žádnou whisky (minimální doba zrání jsou 3 roky), ale pouze King Barley spirit. I z toho se však již dá poznat budoucí charakter whisky.

nahoru

Trebitsch old town distillery

Původně tu byl nápad na otevření whisky baru v centru Třebíče. Z toho se pak vyvinul plán na výrobu vlastní whisky. Nakonec v roce 2014 vzniká firma TREBITSCH old town distillery. Ve stejném roce pak plní do sudů první destilát.

V roce 2017 palírna vydává první 3letou single malt whisky ze své produkce. Nyní je již v nabídce palírny whisky 4letá.

nahoru