Whiskey novinky z USA #10/22 – novinky na českém trhu

Čtrnáct dnů je pryč a my vám tak přinášíme novou nálož whiskey novinek z USA. Je toho opět hodně, k tomu ale přidáme i několik zákulisních zpráv a zvláště z některých můžeme mít opravdu radost.

Copperworks Peated Cask American Single Malt Whiskey Release 043

Copperworks Peated Cask American Single Malt Whiskey Release 043

Společnost Copperworks Distilling z washingtonského Seattlu vydává nové single malt plnění, které finišovalo v sudu po Ardbegu, legendární značce ze skotského ostrova Islay.

Kouřové aroma i chuť tak pocházejí pouze ze sudu, nikoliv ze sladu. Whiskey zrála nejprve tři roky v novém vypáleném sudu z amerického dubu, poté si rok poležela v sudu po whisky Ardbeg. Ve vůni má whiskey tóny táboráku, ostružin nebo balsamica, v chuti vystupují jablka, karamelizovaný cukr, sušené ovoce a vanilka. Závěrem provází kouř a mírná jódovitost. Sladkost prvního sudu tak vyvažuje finiš po nakouřené skotské.

Má 50% alkoholu, vyrobeno bylo 331 lahví o objemu 750ml a každá z nich stojí 76,49$.


Hardin’s Creek Colonel James B. Beam & Hardin’s Creek Jacob’s Well

Hardin’s Creek Colonel James B. Beam & Hardin’s Creek Jacob’s Well

Palírna Fred B. Noe Craft Distillery z kentuckého Clermontu, o které bude v novinkách ještě řeč, vydává dvě nové limitované whiskey (bourbony) v rámci nové série, která vzdává hold odkazu rodiny Beamů. V rámci této série bude u jednotlivých plnění věnována zvýšená pozornost konkrétním aspektům výrobního procesu.

Plnění Hardin’s Creek Colonel James B. Beam nese jméno člověka, jenž během 120 dnů po ukončení prohibice přestavěl palírnu Beam Disitillery. Bourbon zrál 2 roky a důraz byl kladen především na chuť, ke které měly pomoci experimenty s fermentací a destilací. Má 54% alkoholu a cenovku 80$.

Druhé plnění, Hardin’s Creek Jacob’s Well, je pojmenováno podle studny vybudované Jacobem Beamem v roce 1795 k čerpání vody z nedalekého Hardin’s Creek. Voda ze studny poháněla mlýn a ten zase mlel kukuřici. Jde o směs šestnáctiletého bourbonu a patnáctiletého vysoce žitného bourbonu, na etiketě pak lze vyčíst 184 měsíců. Má 54% alkoholu a stojí 150$.


Krátké zprávy

Chicken Cock Island Rooster
Značka Chicken Cock vydává žitnou, v jejímž mashbillu bylo 95% žita a 5% sladového ječmene. Zrála čtyři roky a poté si poležela nejméně šest měsíců v sudech po karibském rumu. Vyrobeno jí bylo 25 barrelů, což odpovídá 6 000 lahvím. Stejný počet lahví bude uvolněn koncem léta. Má 47,5% alkoholu a stojí 200$.

American Highway Reserve (Route 2)
Druhá spolupráce hvězdy americké country Brada Paisleyho a Bardstown Bourbon Company vyústila v druhé vydání whiskey American Highway. Blend bourbonů je ze 27% čtyřletý bourbon z Kentucky (70% kukuřice, 21% žito, 9% sladový ječmen), ze 7% dvanáctiletý bourbon z Kentucky (78% kukuřice, 10% žito, 12% sladový ječmen) a z 66% osmiletý bourbon z Georgie (80% kukuřice, 10% žito, 5% pšenice, 5% sladový ječmen). Má 49% alkoholu, stojí 100$ a vyrobeno bylo 60 000 lahví.

Brush Creek Railroad Rye (Boxcar 1)
Palírna Brush Creek ze Saratogy ve Wyomingu vydává žitnou whiskey, která je však původně z Indiany. Odtud putovalo 80 sudů přes Chicago do Wyomingu na počest historii a inovacím při osídlování Západu. Do prvního plnění bylo vybráno dvanáct sudů, kde byly whiskey staré 4 až 7 let. Další vydání této série se budou lišit mashbillem, procenty alkoholu nebo historickým zaměřením. Žitná má 52% alkoholu a vyrobeno bylo 3 000 lahví, z nichž každá stojí 130$. K dostání je ve státech Colorado, Florida, Illinois, Indiana, Kalifornie, Kentucky, New York, Texas a Wyoming.

Catoctin Creek Barrel Select Hot Honey
U žitné ještě zůstaneme, ale z Wyomingu musíme zpět na východ. Palírna Catoctin Creek z Virginie totiž vydává žitnou whiskey, která po dvou letech zrání, ležela minimálně rok v sudech po AR’s Hot Southern Honey. Má 41% alkoholu, stojí 45$ a vyrobeno bylo pouze 350 lahví.

Traverse City American Lakeside Peach
Michiganská palírna Traverse City vydává svůj bourbon, ale ochucený místními broskvemi. Tím rozšiřuje svou nabídku flavored whiskey, která prozatím zahrnovala plnění American Cherry a Michigan Apple. Má 35% alkoholu, stojí 30$ a k zakoupení bude ve státech Georgie, Illinois, Indiana, Michigan, Ohio, Tennessee a Wisconsin.

Smooth Ambler Founder’s Cask Strength Series Bourbon
Západovirginská palírna Smooth Ambler vydává v rámci své edice pětiletý bourbon, jenž obsahoval v mashbillu 71% kukuřice, 21% žita a 8% sladového ječmene. Ten tak následuje žitnou z loňského listopadu. Procento alkoholu se u konkrétních lahví liší, každá však stojí 55$. Bourbon bude dostupný ve státech Florida, Georgia, Illinois, Jižní Karolína, Kalifornie, Maryland, Michigan, New York, Ohio, Pensylvánie, Severní Karolína a Texas.

Balcones Big Baby Bottled in Bond
Texaská palírna Balcones vydává své vůbec první bottled in bond plnění. To se vyrábí, stejně jako jiné kukuřičné whisky této palírny z pražené modré kukuřice, ale díky použitým sudům nemůže být tato whisky označována jako bourbon. Pětiletá straight corn whisky zrála celou dobu v sudech po tequile, má 50% alkoholu a stojí 60$. Dostupná je ve státech Arizona, Florida, Illinois, Kalifornie, New Jersey a Texas.

Laws Bottled in Bond Centennial (2022 Release)
A u plnění bottled in bond ještě zůstaneme. Palírna Laws Whiskey House z coloradského Denveru vydává pšeničnou whiskey, jež pochází z 22 sudů a zrála průměrně pět let a pět měsíců. V mashbillu byla pouze pšenice odrůdy centennial, z 50% raw a z 50% sladovaná. Má 50% alkoholu a stojí 80$.

Garrison Bros Laguna Madre (2022 Release)
Texaská palírna Garrison Brothers přichází s osmiletým bourbonem, jenž navazuje na plnění vydané před rokem. Zrál čtyři roky v nových sudech z amerického dubu a čtyři roky v sudech z limousinského dubu. Má 50,5% alkoholu, stojí 350$ a vyrobeno bylo pouze 1014 lahví.

Westward Elements: High Desert to Klamath Basin
Oregonská palírna Westward vydává american single malt whiskey v rámci své edice Elements, jež bude zkoumat přírodní zdroje Oregonu. Pochází z jarního dvouřadého ječmene odrůdy Full Pint vyvinuté na oregonské státní univerzitě a ječmene pěstovaného a sladovaného v Madrasu, středohorské oregonské poušti. Whiskey poté zrála v sudech z dubu Garryana, který propůjčuje mnohem hlubší a plnější tóny. Má 45% alkoholu a stojí 100$.

A na závěr…

V únoru to ještě bylo pouze přání, ale v posledním rozhovoru to sama zpovídaná Míša Tesařová zmínila. Pokud vám to však přece jen uniklo, připomínáme, že na českých e-shopech již můžete narazit na lahve z produkce palírny WhistlePig, se kterou jsme se blíže seznámili na začátku února. Prozatím můžete sehnat desetiletou žitnou (50% alkoholu) nebo dvanáctiletou žitnou (43% alkoholu), jež dozrávala v sudech po Madeiře, Sauternes nebo po portském.

Jedna malá rada. Pokud byste nad koupí uvažovali, porovnejte si cenovou nabídku, třeba na stránkách skvelawhisky.cz . Můžete totiž ušetřit opravdu hodně peněz…

A aby toho představování novinek na českém trhu nebylo málo, musíme zmínit, že k nám dorazila také žitná značky Wild Turkey, konkrétně plnění Wild Turkey Rye 81 Proof (40,5% alkoholu). Pro více informací sledujte sociální sítě brand ambassadora značky Jaroslava Modlíka alias Bourbon Mana CZ. Nezbývá než doufat ve více takových zpráv…

Freddie Noe & Fred Noe
Freddie Noe & Fred Noe

Společnost James B. Beam Distilling Company jmenovala Freddieho Noea master distillerem palírny Fred B. Noe Distillery. Ta byla otevřena na počest jeho předchůdce a otce Freda Noea v minulém roce a byla také součástí investice mateřské společnosti Beam Suntory ve výši 60 milionů dolarů do přestavby James B. Distilling Co. v kentuckém Clermontu.

Otec tak může být na svého syna právem hrdý a dopřát mu to, čeho se mu samotnému nedostalo. Totiž destilovat po boku svého otce Bookera. Čeká od něj nejen porozumění řemeslu, udržení kvality a ctění tradic, ale také odvahu inovovat. Velkých očekávání si je Freddie dle svých slov vědom a těší se hlavně na experimentování s fermentací, destilací nebo mícháním whiskey. Jeho otec ale bude i nadále dohlížet na značky jakými jsou Jim Beam, Knob Creek, Basil Hayden aj.

Cheers!


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments