High West Distillery
Na našem putování po whiskey palírnách v zemi pruhů a hvězd je naším nejčastějším „domovem“, poměrně pochopitelně, Kentucky. Spojené státy americké ale čítají daleko více států a obří vlna zakládání větších či menších whiskey palíren zasáhla prakticky všechny z nich. Dnešní cíl je od předchozí zastávky v palírně Wild Turkey vzdálen přes dva a půl tisíce kilometrů západně.
Pokud obětujete den jízdy autem, dostanete se kousíček za město Park City, jež je coby lahví dohodil na dohled známějšímu Salt Lake City. Nezvu vás však na prohlídku jednoho z nejkrásnějších městeček USA (aspoň podle tamních žebříčků) nebo bývalých stříbrných dolů, které dříve městu přinášely blaho a prosperitu. Ani vás nezvu na zdejší vyhlášené sjezdovky nebo snad dokonce na každoroční světoznámý filmový festival nezávislé tvorby Sundance. Lákám vás kousek za město, za osadu Wanship, kde se nachází první legální palírna tohoto státu od časů prohibice. Vítejte v High West Distillery.
Dnes nečekejte dlouhou historickou exkurzi s často nejasnými nebo snad dokonce prázdnými časovými obdobími. Nejedná se totiž o tradiční či znovuzrozenou značku whiskey. I když, minimálně za tradiční už bychom ji v jistém slova smyslu pomaličku považovat mohli. A to i přesto, že co do věku jí ještě nebylo ani osmnáct.
Historie
S palírnou je zcela pevně spjato jedno důležité jméno, David Perkins. Právě on v roce 2001 zamířil se svou manželkou Jane na výlet do Kentucky, kde zažil svůj moment prozření (prý se tak stalo v palírně Maker’s Mark). Dnes už bývalý biochemik byl totiž inspirován právě tehdy a tam k tomu, aby po přestěhování se s rodinou v roce 2004 do Park City v Utahu založil první legální palírnu tohoto státu od dob prohibice (některé zdroje dokonce tvrdí od roku 1870). To se povedlo v roce 2006 a od roku 2007 se začalo i destilovat na 250 galonovém zařízení v centru Park City, kde v roce 2009 vznikl i High West Saloon. Přelomovým byl rok 2015, kdy se nedaleko Park City kousek od osady Wanship v horách Wasatch-Uinta otevřela nová palírna, lépe řečeno ranč, High West Distillery, která zahrnuje i tasting room nebo restauraci. Už o rok později pak byla palírna oceněna renomovaným americkým whiskey magazínem Whisky Advocate jako palírna roku (stejný magazín už v roce 2010 Perkinsovi udělil ocenění Pioneer of the Year).
Z výroby
Palírna používá kombinovaný destilační přístroj o objemu 1600 galonů, který je schopen pracovat jak kontinuálně, tak jako samostatný destilační kotlík. Je však pravdou, že ještě donedávna tvořila poměrně podstatnou část produkce whiskey, která nepocházela přímo z palírny High West, což vzbudilo jistou vlnu nevole, i když je to za Atlantským oceánem v podstatě běžná praxe.
Perkins totiž dal na Jima Rutledge, legendární postavu z palírny Four Roses, který mu poradil, aby si po nějaký čas nechal whiskey, konkrétně žitnou, vyrábět v MGP v Indianě. Obr, který je ale schopen produkovat opravdu kvalitní whiskey, tak Perkinsovi zařídil cash flow a čas pro jeho whiskey, jež zatím odpočívala v sudech. Na začátku tedy nebyla produkce vlastní whiskey, ale blendování. A zatímco se některá plnění stala dnes již tradičními, Perkins se mohl dál věnovat své whiskey a také experimentům s kvasinkami. Stejně unikátní je i zrání. To probíhá v nadmořské výšce přes dva tisíce metrů nad mořem.
Palírna je dnes známá a uznávaná především pro své žitné whiskey, některým whiskey milcům však na mysli stále ulpívá pachuť po dřívější „craftové“ produkci. Musíme ale zdůraznit jednu věc, a to fakt, že palírna byla ke svým zákazníkům vždy velmi otevřená a svým transparentním přístupem si je dokázala získat. Je také ztělesněním amerického úspěchu, kdy se ze snu a velmi skromných podmínek dokázala vypracovat v mezinárodně uznávanou značku, a to nejen díky svým blendům, ale také pro svůj inovativní přístup k whiskey.
Základní řada
Do základní řady palírny patří v současnosti dvě plnění.
High West Bourbon (dříve pod názvem High West American Prairie Bourbon) je směs dvou bourbonů zrajících od dvou do třinácti let s mashbillem obsahujícím 75% kukuřice, 21% žita a 4% sladového ječmene z produkce MGP a 84% kukuřice, 8% žita a 8% sladového ječmene. Má 46% alkoholu.
Druhým plněním je High West Double Rye!. Jedná se o směs dvou žitných whiskey zrajících od dvou do sedmi let s mashbilly obsahujicími 95% žita a 5% sladového ječmene z MGP a 80% žita a 20% sladového žita z vlastní produkce. Stejně jako bourbon má i žitná 46% alkoholu. Právě s touto whiskey se mohli setkat návštěvníci americké masterclass na dubnovém whisky festivalu v Malé Morávce.
Mezi další whiskey produkované palírnou patří velmi speciální plnění. Za všechny jmenujme High West Bourye (směs dvou žitných a dvou bourbonů z MGP), High West Campfire (směs 4-8 let zrajícího blendu z MGP a palírny High West, bourbonu z MGP a nezveřejněné skotské blended malt whisky), High West High Country American Single Malt (single malt kompletně vyráběný v domovské palírně), High West A Midwinter Night’s Dram (směs žitných z MGP a palírny High West) nebo High West Rendezvous Rye (dříve šestiletá 95% žitná z MGP a šestnáctiletá 80% žitná z Kentucky, dnes žitná zrající od čtyř do šesti let).
Tipy
Zase a opět je to o vaší odvaze, popřípadě ochotě, obětovat peníze a vyměnit slušnou skotskou za slušnou Ameriku.
Ale i dnes vám obligátně doporučím jakoukoliv whiskey z produkce palírny High West ochutnat. Určitě neprohloupíte. Jedná se o zajímavá plnění, která mnohdy nepřinášejí jednoznačný zážitek. Aspoň taková je má zkušenost. S takovým plněním High West Campfire bych mohl vyprávět.
Což vlastně budu. Za dva týdny vám přineseme recenzi hned tří plnění. Do té doby, pokud byste měli příležitost, whiskey High West ochutnejte. Anebo si udělejte radost a pořiďte si nějakou lahvičku domů. Jde totiž o značku, kterou u nás můžete sehnat…
Cheers!
Čtěte také:
Odběr novinek: