Tōsh tu máme Lafayette

Na podzim minulého roku, vydala palírna Tōsh svou první whisky King Barley (psali jsme zde), pro jejíž výrobu byl použitý nakuřovaný slad. Jednalo se vlastně o reinkarnaci první české whisky, která se na tomto místě, v Těšeticích u Olomouce, vyráběla již od roku 1973. Minulý týden palírna Tōsh oznámila velkou novinu a představila svou novou značku whisky pojmenovanou Lafayette.

Whisky Lafayette je vyráběná z nenakuřovaného sladu. Zraje v kombinaci sudů po bourbonu (americký dub) a STR sudů po červeném víně (francouzský dub). Pokud vám teď, stejně jako mně, vrtá hlavou, odkud pochází jméno této nové whisky, vezmu vás na krátkou dějepisnou odbočku.

Gilbert du Motier, markýz de La Fayette byl francouzský osvícenský šlechtic a generál. V americké občanské válce se významně podílel na vítězství Američanů a George Washington ho dokonce přijal jako svého adoptivního syna. Byl také výraznou postavou počátků francouzské revoluce. Poté se to však začalo trochu komplikovat. Markýz La Fayette byl označen za zrádce a po několika peripetiích skončil ve vězení v Olomouci (jak to s ním dopadlo, si přečtěte třeba zde). Je tedy vidět, že tato postava plně vystihuje spojnici USA – Francie – Olomouc, na které stojí i nová whisky z palírny Tōsh.

Lafayette

Na její ochutnání si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat, až dozraje do požadovaného věku a ke spokojenosti Jury Omelky. Zatím palírna vydala sadu tří 200ml lahví, ve kterých najdeme Lafayette new make, 15měsíční destilát ze sudů z amerického dubu a 15měsíční destilát ze sudů z francouzského dubu. První várka už je vyprodaná, další by se měla v e-shopu palírny Tōsh ještě během dvou týdnů objevit. Společně ji pak můžete ochutnat v sobotu 12. 6.  na online degustaci a křtu, který proběhne na Facebooku.


Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments